V Bratislave pochodovali extrémisti, polícia bránila zrážke s antifašistami

V uliciach Bratislavy v sobotu pochodovali extrémisti, ktorí prišli z celého Slovenska. Polícia bránila, aby sa stretli s aktivistami, ktorí zorganizovali na Námestí SNP stretnutie. Ľudí z oboch táborov sa v uliciach Bratislavy zišlo asi po stovke.

14.03.2015 16:17 , aktualizované: 19:54
Pochod nacionalistov, neonacistov, Tiso,... Foto: ,
Pochod nacionalistov Bratislavou.
debata (318)

Aktivisti spolu s davom, ktorý prišiel, chceli extrémistov zablokovať. Cieľom podujatia s názvom Bratislava blokuje bolo odmietnuť akékoľvek prejavy fašizmu, rasizmu a nenávisti v našej spoločnosti.

Medzi aktivistami boli aj bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik a tiež bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster a politológ Eduard Chmelár.

Na zhromaždení pri sídle prezidenta v centre...
Pochod extrémistov Bratislavou.
+12Pochod extrémistov Bratislavou.

„Možno očakávať od Vás, ktorí ste tu zhromaždení, že zodpovednosť za to, či uspeje fašizmus i v budúcnosti, prevezmete od nás i vy. Fašizmus je vždy priamo zlúčený s násilím a prejavuje sa iba násilím a používa ho na vyvolanie strachu,“ povedal pred davom na Námestí SNP Ján Chudík, priamy účastník Slovenského národného povstania a protifašistických oslobodzovacích bo­jov.

Po ňom vystúpil popredný neurológ, čestný predseda Židovských náboženských obcí v SR a pamätník fašistických represálií z obdobia Slovenského štátu Pavel Traubner. „Hroziaci fašizmus sa rozpína na celom svete, nie iba v Európe alebo na Slovensku. Hnedej farby, farby neonacizmu a neofašizmu pribúda. Mojou povinnosťou je, aby som vás poprosil, aby sme zdvihli prst narastajúcemu neonacizmu, neofašizmu a nenávisti. Našou povinnosťou je tomu brániť, bojovať, tvrdo zdvihnúť päsť a ukázať, že u nás v tejto krásnej republike nemá neonacizmus a neofašizmus žiadne miesto. Ideológia neofašizmu je veľmi stará a nebezpečná. Nechcem, aby naše deti mali také detstvo, aké som mal ja,“ vyhlásil Traubner.

Polícia zadržala aktivistu Róberta Mihályho. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Blokáda neonacistov, antifašisti, Bratislava, bez náckov Polícia zadržala aktivistu Róberta Mihályho.

Skupinu, ktorú viedla Iniciatíva bez náckov, polícia zastavila na Mickiewiczovej ulici, kde zatkla aktivistu Róberta Mihályho, ktorý vraj chcel brániť pochodu prívržencov slovenského štátu. Róbert Mihály z iniciatívy Bratislava bez náckov vyjadril spokojnosť napriek tomu, že ho polícia na chvíľu zadržala. "Hlavne sa nám podarilo zablokovať centrum mesta. Nacionalisti si symbolicky naplánovali trasu popri Námestí SNP, aby tam mohli kričať svoje heslá,“ povedal Mihály. Podľa neho bolo podujatie úspešné v tom, že spojilo mnoho ľudí, ktorí vyjadrili verejný odpor proti fašizmu.

Extrémisti od Mickiewiczovej ulice smerovali na Martinský cintorín, aby položili vence k pomníku Jozefa Tisa.

Blokáda extrémistov antifašistami. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Blokáda neonacistov, antifašisti, Bratislava, bez náckov Blokáda extrémistov antifašistami.

„Vstup na cintorín majú ohlásený. My sme si mali ten priestor objednať. Keby sme teraz prišli na cintorín, tak právo vstúpiť naň majú tí, ktorí si ohlásili zhromaždenie. Polícia postupuje presne podľa zákona, zabezpečuje verejný poriadok,“ povedal bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik pred davom, ktorý policajti zastavili.

Na priebeh pochodu aj blokády dohliadali mestskí aj štátni policajti, konská polícia a tiež ťažkoodenci.

14. marca je výročie vzniku fašistického slovenského štátu, ktorý bol plne kontrolovaný hitlerovským Nemeckom.

318 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #neonacizmus #pochod