Obyvatelia Lešti sa po rokoch opäť stanú Pliešovčanmi

Obyvatelia časti Zábava vo Vojenskom obvode Lešť sa možno po rokoch dočkajú možnosti na odkúpenie bytov, v ktorých žijú. Ministerstvo obrany totiž navrhuje zmenu hranice vojenského obvodu Lešť tak, aby sa táto časť od apríla začleniť do katastrálneho územia obce Pliešovce.

15.03.2015 14:26
debata (1)

Ako sa uvádza v materiáli predloženom na vládu, pre armádu je to nepotrebné územie. Ide o plochu 76 274 m2, čo je 0,05 percent plochy z celkovej výmery vojenského obvodu.

V časti Zábava má v súčasnosti trvalý pobyt 63 obyvateľov, uviedol starosta obce Pliešovce Štefan Sýkora. Od roku 1960 do roku 2011 boli občanmi obce Pliešovce. Obec v tom čase spravovala bytovky, aj keď boli na území vojenského obvodu.

Bohužiaľ sa v tom čase nedotiahli majetkovo-právne vzťahy, dodal. Od roku 2011, kedy obec prehrala súd s rezortom obrany, sa obyvatelia časti Zábava stali občanmi Vojenského obvodu Lešť, dodal.

Pliešovce ale aj tak zabezpečujú odvoz smetí, osvetlenie a vysielanie miestneho rozhlasu aj pre túto časť, vysvetlil. Zároveň zdôraznil, že vítajú návrh na začlenenie navrhovaného územia do ich katastrálneho územia.

Rezort obrany zatiaľ nechcel komentovať, či obyvatelia časti Zábavy dostanú možnosť na odkúpenie bytoviek. Vzhľadom na to, že proces zmeny hraníc vojenských obvodov Lešť ešte neprešiel legislatívnym procesom, je predčasné o tom hovoriť, uviedla hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

Zmenou hraníc Vojenského obvodu Lešť sa vlastnícke vzťahy k nehnuteľnostiam nezmenia a správcovia tohto majetku vo vlastníctve štátu s nimi budú nakladať v súlade s príslušným zákonom, zdôraznila.

Dodala, že aj v prípade pozemkov nejde o vlastnícky prevod pozemkov na obec Pliešovce, ale začlenenie dotknutého územia do katastrálneho územia tejto obce.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lešť