Maturantov čakajú od utorka testy

Žiakov stredných škôl v maturitnom ročníku čaká nasledujúci týždeň elektronická časť a písomná forma internej časti maturitných skúšok. Testy sa v riadnom termíne uskutočnia od utorka 17. marca do piatka 20. marca. Informoval o tom Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania na svojej internetovej stránke.

15.03.2015 18:09
debata (1)

Ako povedala hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Martina Slušná, žiaci budú robiť maturitné testy na 729 školách.

Zo slovenského jazyka a literatúry bude maturovať 44 741 žiakov, zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry na školách s vyučovacím jazykom maďarským 2 059 žiakov. Z maďarského jazyka a literatúry bude robiť testy 2 053 žiakov, z ukrajinského jazyka 11 žiakov a z matematiky 7 469 žiakov.

Z cudzích jazykov bude najviac žiakov maturovať z anglického jazyka. Testy z úrovne B1 absolvuje 22 674 žiakov, z úrovne B2 celkovo 15 063 žiakov. Nasleduje nemecký jazyk, pri ktorom z úrovne B1 bude maturovať 5 560 žiakov a z úrovne B2 1379 žiakov. Z ruského jazyka bude maturovať 786 žiakov pri úrovni B1 a 200 žiakov pri úrovni B2.

V utorok 17. marca je na programe externá časť a písomná forma internej časti maturitných skúšok zo slovenského jazyka a literatúry a zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry.

Následne sú na programe v stredu 18. marca cudzie jazyky, vo štvrtok 19. marca matematika a v piatok 20. marca maďarský jazyk a literatúra a ukrajinský jazyk a literatúra. Náhradný termín externej časti a písomnej formy internej časti sa uskutoční 14. až 17. apríla. Opravný termín určí ministerstvo školstva, predbežný termín je však 3. až 8. septembra.

Na vybraných školách zapojených do projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania sa bude konať zo slovenského jazyka a literatúry, slovenského jazyka a slovenskej literatúry, maďarského jazyka a literatúry a z matematiky externá časť maturitnej skúšky elektronickou formou. Elektronická maturita je rovnocenná s papierovou formou externej časti. Testy sú v oboch formách obsahovo rovnocenné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #maturitné skúšky