Ministerstvo vyčlenilo peniaze na objektívnu zodpovednosť

Peniaze na prefinancovanie slovenského projektu objektívnej zodpovednosti sú zo strany Európskej únie zarezervované. "Na projekt sú vyčlenené prostriedky, projekt sa už spracúva a v najbližšom období by malo byť vyhlásené verejné obstarávanie," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

15.03.2015 18:40
debata (9)

Tender na nákup potrebnej techniky by chceli na ministerstve vnútra vyhlásiť podľa Kaliňáka čo najskôr. „Chceme byť rýchli,“ dodal. Projekt automatického režimu objektívnej zodpovednosti vyčíslili na 49 miliónov eur. Jeho výsledkom má byť, že na budúci rok bude pri našich cestách stáť viac ako 1 300 prístrojov, ktoré môžu pokutovať vodičov bez zastavenia.

Inštitút objektívnej zodpovednosti, teda možnosť pokutovať bez zastavenia auta, policajti momentálne využívajú v poloautomatickom režime. Zariadenia na automatické zaznamenávanie a spracovávanie priestupkov totiž chýbajú. Plán je preto rozmiestniť po Slovensku 1 341 kontrolných bodov, pričom 280 z nich sa zameria na nedovolenú rýchlosť.

„Ak si niekto predstavuje, že celá objektívna zodpovednosť bude o meraní rýchlosti, je na omyle,“ povedal na tlačovej besede v januári minister Kaliňák. Ostatné kontrolné body budú sledovať ďalšie priestupky, najmä jazdu na červenú, státie na stopke či predbiehanie a cúvanie.

Niektoré prístroje budú sledovať povolenú váhu vozidiel. Majú tak chrániť cesty pred preťaženými kamiónmi. Zariadenia prerozdelia po krajine na základe analýzy rizikových úsekov, väčšina bude na cestách prvej triedy.

Mapu s umiestenými bodmi zverejnia, nepôjde tak o skryté kontrolovanie, ale o prevenciu. Kaliňák chce, aby celý systém fungoval plnohodnotne už v budúcom roku.

Vlani poslali policajti pokutu poštou držiteľom áut vo viac ako 7 400 prípadoch. Všetkých priestupkov bolo pritom viac ako 35-tisíc.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #verejné obstarávanie #Robert Kaliňák #objektívna zodpovednosť