KBS: Katolícka cirkev nemá problém so zmenou financovania cirkví

Katolícka cirkev sa nebráni iniciatíve, o ktorej hovorí minister kultúry Marek Maďarič v súvislosti so zmenou modelu financovania cirkví.

16.03.2015 08:58
KBS, Stanislav Zvolenský Foto: ,
Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský
debata (12)

„Práve naopak, keď sa podarí úspešne zavŕšiť expertné rokovania, privítame uzatvorenie zmluvy o finančnom zabezpečení Cirkvi, ktorú predpokladá aj Základná, rámcová zmluva so Svätou stolicou. Máme nádej, že sa nájde model vyhovujúci aj ostatným cirkvám, ktoré so štátom uzatvoria podobné zmluvy o financovaní,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Podľa neho o tejto téme je cirkev bezpochyby ochotná viesť konštruktívne rokovania.

Podľa Maďariča sa zdá, že už dozrel problém ďalšieho nastavenia financovania cirkví. Po ďalších voľbách sa “dá nadviazať na nejaké návrhy, na expertné rokovania. Myslím si, že je to zrelé, aby to v ďalšom období bolo nastavené do polohy, ktorá tu môže fungovať bez zmien desaťročie, možno viac desaťročí,“ povedal minister.

Vyjadrenie premiéra Roberta Fica pri opätovnom nástupe Mareka Maďariča do funkcie spred troch rokov o zachovaní status quo platí. “Nesľubovali sme, že v tomto volebnom období to zmeníme. Povedali sme, že budeme rokovať, budeme viesť expertné, odborné rokovania s cirkvami, čo sa aj deje.“

Maďarič: Hľadáme politickú vôľu

Minister kultúry si myslí, že v ďalšom období sa musí nájsť spoločenská a politická vôľa zmeniť model financovania cirkví. “Zatiaľ sú signály, že cirkvi by uprednostnili zachovanie súčasného stavu s nejakými modifikáciami. Viem si predstaviť aj kombináciu súčasného modelu možno s asignáciou, aby tu bola základná istota, že nejaké prostriedky cirkvi dostanú. Moje presvedčenie je také, že v zmysle potrebnosti cirkví, ich poslania, činnosti je nejaká podpora zo strany štátu oprávnená a na druhej strane nejaká časť získaná dobrovoľnými príspevkami od ľudí by mohla byť pre cirkev aj motivujúca. To je moje osobné rozmýšľanie. Budúca vláda by si mala dať záväzok – postúpiť od diskutovania k nejakej zmene. Na to musí byť politická vôľa, záleží, aká koalícia bude po parlamentných voľbách,“ dodal k téme minister kultúry Marek Maďarič.

Financovanie cirkví a náboženských spoločností – najmä platov a poistného duchovných, ale aj prevádzky ústredí cirkví a náboženských spoločností a charitných domov (domovy dôchodcov pre kňazov), ministerstvu kultúry vyplýva zo zákona o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom. MK SR na tento účel dá podľa štátneho rozpočtu tento rok vyše 38 miliónov eur. Na Slovensku je 18 registrovaných cirkví a náboženských spoločností.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #KBS #financovanie cirkví