Je za smrťou 19-mesačného dievčatka skrat profi otca?

Profesionálny otec, ktorý je obvinený zo zločinu zabitia 19-mesačnej Simonky z Veľkého Šariša, je už vo väzbe. Denníku Pravda sa podarilo zistiť, že sa nepotvrdili podozrenia, že by bolo dieťa systematicky týrané alebo bité. Čo sa teda udialo v dome mladej rodiny, ktorá sa starala o dve vlastné a tri deti z detského domova, zatiaľ známe nie je. Prípad vyšetruje polícia.

16.03.2015 20:00
dom, profesionálni rodičia, Simonka, zabitie,... Foto: ,
Rodinný dom vo Veľkom Šariši v časti Kanaš, kde Simonka žila so svojimi profi rodičmi.
debata (15)

Za deti umiestnené do profesionálnej starostlivosti zodpovedá príslušný detský domov. Ten podľa Jany Lukáčovej, hovorkyne Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečuje aj kontrolu profesionálnych rodičov, ktorú vykonáva odborný tím detského domova. Okrem toho každý rodič prechádza výberovým konaním. To pozostáva z troch častí: psychotestov, ústneho pohovoru a z návštevy zástupcov detského domova priamo doma u uchádzača.

Podľa Ivana Leitmana, šéfa občianskeho združenia Náruč, ktoré sa venuje týraným a zneužívaným deťom, psychotesty nemusia odhaliť, ako človek zareaguje v konkrétnej situácii a tragickým prípadom sa podľa neho absolútne vyhnúť nedá. „Takéto zlyhania sa úplne vylúčiť nedajú. Že by to testy dokázali stopercentne odhaliť, nie som si celkom istý. Dokazuje to aj fakt, že nejde o ojedinelý prípad,“ mieni.

Leitman poukázal na prípad spred dvoch rokov v Nových Zámkoch. Vtedy 22-ročný mladík dostal do profesionálnej starostlivosti tri malé deti. To najmladšie pri ňom prišlo o život. Muž ho hodil o zem.

Či došlo k psychickému skratu aj u 37-ročného muža z Veľkého Šariša, alebo mu dieťa padlo na zem, musí odhaliť policajné vyšetrovanie. Obyvatelia mestečka na východnom Slovensku nechcú uveriť, že by bol muž schopný Simonku zabiť. „Hoci tu nebývajú dlho, nebolo badať, že by sa nejako hádali alebo kričali na deti,“ povedala susedka rodiny. Zdroj z prostredia Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Prešove tvrdí, že s rodinou do minulého týždňa nemali žiaden problém.

Ako na tento prípad reagujú ďalšie detské domovy? Šéfka jedného z košických tvrdí, že v spomínanej rodine sa vykonávali pravidelné kontroly ohlásené i neohlásené a všetko bolo v poriadku. „Nič nenaznačovalo, že sa niečo podobné môže udiať,“ uviedla šéfka zariadenia. Riaditeľka bratislavského detského domova upozorňuje, že mnohé takéto deti často trpia abstinenčnými príznakmi a môžu mať skryté ochorenia, ktoré im spôsobujú modriny, kŕče.

Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa k prípadu bližšie vyjadrovať odmieta. „Vo všeobecnosti však platí, že ak by kontroly naznačovali ohrozenie detí, detský domov je povinný okamžite konať a ochrániť deti,“ tvrdí. Ďalšie dve deti, ktoré mala rodina v profesionálnej starostlivosti, úrad podľa jej slov okamžite po oznámení udalosti premiestnil do detského domova.

Rodinný dom vo Veľkom Šariši v časti Kanaš, kde Simonka žila so svojimi profi rodičmi, bol v pondelok pri našej návšteve opustený. Rodina sa do neho presťahovala len koncom minulého roka. Pár vychovával okrem vlastných päťročných dvojičiek aj tri deti z košického detského domova. Medzi nimi aj Simonku, ktorá podľa medializovaných informácií trpela vrodeným ochorením srdca. Dievčatko však minulú stredu zomrelo na následky vážnych poranení. Malo ísť o pomliaždeniny hlavy, vnútorné krvácanie a potrhané črevá. Pri príchode záchranárov bolo v bezvedomí. Snažili sa ho hodinu oživovať, no neúspešne. Súdny znalec vylúčil, že by si Simonka zranenia spôsobila sama.

V čase tragédie bol v dome len profesionálny otec dievčatka a ďalšie dve maloleté deti, ktoré boli v rodine umiestnené. Muža polícia okamžite zadržala a vypočula. Ak sa dokáže, že smrť malej Simonky zavinil, hrozí mu trest odňatia slobody na deväť až dvanásť rokov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #zločin #obvinenie #Detský domov #zabitie #dievčatko #profesionálny rodič