Post predstaviteľa EÚ pre strednú Áziu získal Peter Burian

Ďalší slovenský diplomat bude zastávať vysoký post v medzinárodnej diplomacii. Rada ministrov v pondelok vyslovila politický súhlas s návrhom Vysokej predstaviteľky EÚ pre spoločnú a zahraničnú politiku Federici Mogheriniovej vymenovať za nového osobitného predstaviteľa EÚ pre strednú Áziu štátneho tajomníka slovenského rezortu diplomacie Petra Buriana.

16.03.2015 21:03
Peter Burian, Foto: ,
Peter Burian (vpravo).
debata (1)

Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka úspech Petra Buriana teší.

„Keď sa človek presadí v konkurencii 28 členských krajín, znamená to, že musí byť veľmi dobrý. Okrem toho je to v krátkom čase už tretie menovanie slovenského diplomata na vysokú medzinárodnú funkciu a vnímam to so zadosťučinením aj ako celkové uznanie kvalít slovenskej diplomacie,“ konštatoval minister Lajčák na pondelkovom zasadaní ministrov zahraničných vecí 28 štátov Európskej únie v Bruseli, informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ďalší slovenský diplomat, bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš sa nedávno stal osobitným predstaviteľom OSN pre Irak a vedúcim misie OSN v Iraku (UNAMI). Do novej pozície Kubiša vymenoval generálny tajomník OSN Pan Ki Mun 24. februára. Podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka rozhodnutie generálneho tajomníka OSN potvrdzuje Kubišove vysoké odborné kvality i dobré medzinárodné renomé slovenskej diplomacie.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun 12. marca oznámil vymenovanie slovenského diplomata Miroslava Jenču za svojho nového poradcu pre politické záležitosti. Jenča tak nahradí Dána Jensa Toyberga-Frandzena, ktorý na poste pôsobil dočasne od konca minulého roka. Ako informuje portál OSN, Jenča, niekdajší šéf kancelárie exministra zahraničných vecí Jána Kubiša, bude okrem iného zodpovedať za úsek vzťahov s oboma americkými kontinentmi, Európou, Blízkym východom či západnou Áziou.

Pondelkové zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci sa venovalo najmä vzťahom Európskej únie s Afrikou, problému imigrácie, situácii v Líbyi a príprave summitu Východného partnerstva.

Ministri zahraničných vecí medzi iným schválili stratégiu EÚ k Sýrii, Iraku a boju proti Islamskému štátu. Slovensko na rokovaní zastupoval minister Miroslav Lajčák. „Z pohľadu SR boli podľa neho dôležité dve ďalšie témy – nominácia nového osobitného predstaviteľa EÚ pre strednú Áziu a otvorenie cesty pre realizáciu Dohody o stabilizácii a pridružení s Bosnou a Hercegovinou,“ informovalo tlačové oddelenie ministerstva zahraničných vecí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #Ján Kubiš #Federica Mogheriniová