Smer Čisláka podržal, nemusí predložiť správu o stave zdravotníctva

Minister zdravotníctva Viliam Čislák nebude musieť vypracovať správu o stave zdravotníctva na Slovensku a opatreniach na zníženie zadlženia a zlepšenia stavu v rezorte.

17.03.2015 13:15 , aktualizované: 17:53
Viliam Čislák, Pavol Pavlis Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák (vľavo) v rozhovore s ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom.
debata (11)

Návrh, aby minister do parlamentu predložil správu o zdravotníctve do 15 dní, v parlamente predstavil poslanec za KDH Ivan Uhliarik v mene poslaneckých klubov KDH, Most-Híd a OĽaNO. Vládny Smer Uhliarikov návrh zamietol.

„Vládna strana aj schválením novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti ukázala, že pacient je pre Smer na poslednom mieste,“ povedal pred novinármi Uhliarik. Opozičné strany teraz požiadajú predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (Smer), aby zvolal mimoriadny výbor, na ktorom by Čislák mal predložiť správu o stave zdravotníctva a opatreniach na zníženie dlhu.

Časť opozície chce Čisláka odvolávať

Časť opozičných poslancov chce iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer). Informovali o tom predstavitelia strán SaS, OĽaNO a NOVA na spoločnom brífingu.

Podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica sa tak rozhodli, nakoľko ako tvrdí, Čislák robí „čističa“ kauzy CT prístroja. „Minister, ktorý tam prišiel po pani Zvolenskej, nerobí nič iné, len zahládza stopy po netransparentnom šafárení s verejnými zdrojmi. Takýto minister nemôže byť vo funkcii,“ povedal Lipšic.

Pripomenul sľub Čisláka, že vymení členov správnych rád neziskových organizácií, ktoré sú v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) tak, že v nich okrem zástupcu rezortu budú aj zástupcovia vyšších územných celkov (VÚC), miest či tretieho sektora, a to všetko pre dosiahnutie väčšej transparentnosti.

Minister však podľa neho verejnosť oklamal, keď napríklad v piešťanskej nemocnici, známej pre spomínanú kazu CT prístroja, ponechal zástupcov MZ. „Odignoroval návrhy mesta Piešťany, VÚC, menoval tam svojich ľudí,“ konštatoval Lipšic. Ako pokračoval, Čislák tak navyše urobil nezákonným spôsobom, keďže správna rada nemôže mať štyroch ale len troch nominantov štátu.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 podpisov. Podľa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) urobia všetko preto, aby sa v opozícii dohodli. „Je cieľom, aby to bola spoločná iniciatíva celej opozície,“ uviedol Matovič. Tvrdí, že napriek tomu, že Čislák je vo funkcii ani nie 120 dní, tak každý jeden ďalší deň spácha iba ďalšiu zbytočnú škodu pre zdravotníctvo, a tým pádom pre chorých ľudí.

Prezident Kiska kritikou nešetril

Výhradami voči rezortu zdravotníctva nešetril v pondelok prezident Andrej Kiska. Hlave štátu chýbajú opatrenia, okrem iného také, ktoré by zastavili netransparentné a neefektívne nakladanie s peniazmi v zdravotníctve. (Viac v článku Kisku nahnevali Čislákove reči o pseudokauze. Zavolal si ho na stretnutie)

Po stretnutí s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom Kiska konštatoval, že od neho nepočul absolútne žiadne opatrenia, ktoré by v tomto smere prijal a ani termín, kedy takéto opatrenia prijme. Nedôvera ľudí je podľa prezidenta veľká, očakávajú, že sa zakročí proti netransparentnému narábaniu s verejnými zdrojmi v zdravotníctve.

Prezident pripomenul, že Čislák je ministrom viac ako štyri mesiace, na stretnutie ho pozval, aby sa dozvedel, čo sa v zdravotníctve mení a čo ešte plánuje meniť za rok, ktorý zostáva do volieb.

Podotýka, že i keď nemôže hovoriť ministrovi, čo má robiť, môže sa aspoň pýtať, čo sa bude robiť, aby sa zdravotníctvo mohlo starať o to, čo je jeho jediná a hlavná úloha, teda liečiť ľudí.

Zaujíma ho, čo sa mieni robiť s tým, že máme zlú atmosféru medzi pacientmi a lekármi, či so sťažnosťami lekárov na neprehľadné pomery, ktorí hovoria dokonca o zdravotníckej mafii. Prezident poukázal aj na to, že nemáme zavedené štandardné diagnostické a liečebné postupy, ktoré sú bežné v iných štátoch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #opozícia #OĽaNO #TV Nova #Viliam Čislák #SASKA