Fico sa zúčastní na oslavách v Moskve, tvrdí ruská agentúra TASS

Premiér Robert Fico sa zúčastní na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve. Informuje o tom ruská tlačová agentúra TASS. Viacerí západní politici odmietli účasť na oslavách kvôli vojenskému konfliktu na východe Ukrajiny.

17.03.2015 14:41 , aktualizované: 15:39
Fico, Putin Foto:
Premiér Robert Fico s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (326)

Úrad vlády na medializovanú informáciu reagoval vyhlásením, že kabinet o účasti premiéra Roberta Fica na oslavách v Moskve ešte nerozhodoval.

"Očakávame českého prezidenta, hlavu slovenskej vlády, gréckeho premiéra a prezidenta Cypru,“ cituje ministra zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov agentúra TASS. Podľa jeho slov prídu aj predstavitelia Bosny a Hercegoviny, vrátane prezidenta Republiky Srbskej, ktorá je súčasťou Bosny a Hercegoviny, ako aj vedúci predstavitelia Islandu, Macedónska, Čiernej Hory, Srbska a Nórska.

„Pozvanie sme poslali 68 hlavám štátov, vrátane OSN, Rady Európy, UNESCO a lídrov Európskej únie. Doteraz 26 z nich potvrdilo svoju účasť,“ dodal. Do Moskvy prídu 9. mája aj predstavitelia Číny, Indie, JAR, Mongolska, Vietnamu, Kuby a KĽDR.

Lavrov: Účasť ovplyvní činnosť USA i agresívneho jadra EÚ

„Čo sa týka európskych krajín, zoznam tých, ktorí sa na oslavách zúčastnia, odzrkadľuje činnosť ktorú v súčasnosti vyvíjajú Američania, ako aj agresívne jadro EÚ,“ zdôraznil Lavrov. Upozornil, že v Európe je napriek tomu nemálo takých, ktorí chápu, že blížiace sa oslavy v Moskve sú nielen na to, aby sme vzdali pamiatku tým, ktorí bojovali za mier v Európe a proti nacizmu, ale je to aj v záujme ozdravenia dnešnej situácie na kontinente."

„Osobitný význam pre zlyhanie antiruskej kampane má súhlas kancelárky Angely Merkelovej pricestovať do Moskvy,“ povedal Lavrov. Nemecká kancelárka sa odmietla zúčastniť na vojenskej prehliadke a oslavách, ale do Moskvy príde na druhý deň, teda 10. mája, aby si uctila pamiatku padlých vojakov.

Účasť na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa už tradične bude konať 9. mája na Červenom námestí, okrem Merkelovej odmietol britský premiér David Cameron či predseda Európskej rady Donald Tusk.

Slávnostnej vojenskej prehliadky sa zúčastnia okrem vojakov krajín Spoločenstva nezávislých štátov aj príslušníci vojenských jednotiek Indie, Mongolska, Číny a ako povedal Lavrov, pravdepodobne prídu aj vojaci zo Srbska.

Pôvodne sa o účasti rozhodoval Kiska

Doteraz sa pritom o účasti na oslavách v Moskve spájalo meno prezidenta Andreja Kisku. Ten zatiaľ verejne na otázku, či do Moskvy pôjde, neodpovedal. Prezidentovi písali odporcovia tejto akcie, ktorí ho vyzývali do Moskvy nechodil. Medzi nimi boli osobnosti ako kňaz Anton Srholec, Michal Hvorecký, Ondrej Dostál či Lucia Piussi.

Ozvala sa aj skupina osobností, ktorí ho žiadali, aby oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny neodignoroval. Pod túto výzvu sa podpísal napríklad zakladateľ KDH Ján Čarnogurský, bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, vysokoškolský pedagóg František Gahér, spisovatelia Peter Jaroš, Peter Holka a Jozef Leikert, herečky Mária Kráľovičová a Milka Zimková.

326 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Robert Fico #oslavy konca druhej svetovej vojny