Kauza Gorila: Polícia skúma majetok 18 verejných činiteľov

Majetkové priznania 18 verejných funkcionárov dostala na stôl Národná kriminálna agentúra. Polícia ich skúma v súvislosti s kauzou Gorila. Podľa našich zistení má ísť o bývalých členov orgánov Fondu národného majetku, ale aj bývalých koaličných poslancov z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

17.03.2015 15:03 , aktualizované: 20:00
protest gorila, kauza, demonštrácia Foto: ,
Na protestoch proti kauze Gorila zo začiatku roku 2012 sa zúčastnili tisíce ľudí. Snímka je z 3. februára z Námestia SNP v Bratislave.
debata (52)

„V súvislosti s preverovaním niektorých informácií v tíme Gorila boli vyžiadané majetkové priznania 18 ústavných aj verejných činiteľov,“ povedal pre Pravdu Martin Wäldl z oddelenia komunikácie policajného prezídia.

O koho konkrétne ide, polícia odmietla uviesť. „Vzhľadom na to, že ide o operatívne preverovanie v zmysle zákona o Policajnom zbore, nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ doplnil Wäldl.

Informácia, že polícia sa zaujíma o majetkové priznania 18 ľudí, sa objavila na záver utorkového rokovania parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Jeho predseda Alojz Přidal z KDH o žiadosti NAKA krátko informoval členov výboru. Přidal uviedol, že žiadosti vyhovel. Podľa neho žiadosť prišla v súvislosti s trestným stíhaním pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Na otázku, či sú na zozname aj poslanci, odvetil: „Áno boli tam aj poslanci.“ Vzápätí dodal, že išlo o ľudí, ktorí v zmysle zákona sú povinní do parlamentu predkladať majetkové priznania.

Podľa našich informácií sa polícia mala zaujímať aj o bývalých poslancov za SDKÚ či SMK, ktorí neskôr prešli do Mostu – Híd. Jeden z preverovaných poslancov mal v Národnej rade pôsobiť v rokoch 2010 až 2012, ostatní v rokoch 2006 až 2010.

Medzi ďalšími záujmovými osobami má byť údajne aj bývalá členka Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Anna Bubeníková počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Bubeníková FNM šéfovala za vlády Ivety Radičovej. Po zverejnení spisu Gorila na internete však vláda Bubeníkovú z FNM odvolala.

Dokument s názvom Gorila, ktorý opisuje korupčné správanie a prepojenie biznisu na politikov počas druhej Dzurindovej vlády, sa objavil na internete pred vianočnými sviatkami v roku 2011. Polícia informácie z Gorily preveruje od januára 2012. Spis mal byť dielom Slovenskej informačnej služby, tá sa však k nemu nikdy neprihlásila. Tento rok v januári Marek Gajdoš, šéf vyšetrovacieho tímu Gorila, pripustil, že spis je do istej miery pravý. Podľa Gajdoša hoci vyšetrovanie ešte ani zďaleka nie je skončené, pomerne veľké množstvo informácií a faktov sa zo spisu potvrdilo. Polícia aj dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry však zakrátko označili Gajdošove vyjadrenia za jeho osobné hodnotenie vyšetrovania.

Kauza Gorila zahýbala politickou scénou pred predčasnými voľbami v roku 2012. Prostred­níctvom sociálnych sietí sa začali organizovať občianske protesty. Požadovali dôsledné vyšetrenie udalostí z Gorily. Demonštrácie pokračovali až do marcových volieb v roku 2012, neskôr sa postupne utlmili. Zatiaľ nikto z politikov a ďalších verejných funkcionárov, ktorých údajný spis Gorila spomína, nebol obvinený.

Agentúrnu správu sme nahradili autorských textom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #majetkové priznanie #Národná kriminálna agentúra #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #kauza Gorila #verejní funkcionári #ústavní činitelia