Kiska do Moskvy nepôjde, navštívi cintoríny s padlými na Slovensku

Prezident Andrej Kiska na oslavy 70. výročia konca 2. svetovej vojny do Ruska nepôjde.

18.03.2015 10:36 , aktualizované: 12:41
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (252)

Prezident uviedol, že toto svoje rozhodnutie zverejňuje na mieste, ktoré je vzdialené len niekoľko desiatok kilometrov od Dukly. “Vzhľadom na udalosti na Ukrajine a na Kryme sa nechcem zúčastniť na oslavách sily niektorej z armád na vojenskej prehliadke. Pokladám za dôležité, aby sme spravili to najdôležitejšie a uctili si pamiatku tých, ktorí položili život za oslobodenie našej krajiny tu u nás, na Slovensku,” uviedol prezident.

Kiska informoval, že 8. mája chce navštíviť čo najviac cintorínov – od Dukly až po Slavín, kde sú pochovaní vojaci sovietskej Červenej armády – Rusi, Ukrajinci, vojaci Československej armády, Rumuni, Francúzi aj mnohí ďalší.

“Chcem na každom jednom z týchto cintorínov zapáliť sviečku a už dnes by som chcel vyzvať občanov našej krajiny, hlavne mladých ľudí, aby sme na 8. máj spravili z toho skutočné gesto úcty k tým, ktorí padli pri oslobodení našej krajiny,” povedal Kiska.

Prezident sa obracia s prosbou na verejnosť, aby 8. mája na každom hrobe padlého vojaka horela sviečka, aby sme pri jej zapálení mysleli na to, že vojak, ktorý tam leží, mal doma mamu, možno manželku, deti, bratov, sestry a na tohto človeka čakali doma jeho najbližší. On však položil život pri oslobodzovaní našej krajiny.

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica ete nie je známe. Po utorkovej správe agentúry TASS, v ktorej ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov menoval slovenského premiéra medzi účastníkmi chystaných osláv výročia konca druhej svetovej vojny, úrad vlády SR reagoval iba oznámením, že o účasti našich predstaviteľov ešte vláda nerozhodovala.

Minister zahraničia Miroslav Lajčák minulý týždeň v súvislosti s oslavami konca druhej svetovej vojny vyhlásil, že na jednej strane sa nedá súhlasiť s ruskou anexiou Krymu, zároveň však za nespochybniteľnú označil skutočnosť, že niekdajší Sovietsky zväz zohral významnú úlohu v porážke fašizmu a pri oslobodení Slovenska. Podľa Lajčáka je dôležité, aby jedna zo zmieňovaných tém nezatienila tú druhú.

Moskovské oslavy sa rozhodol bojkotovať aj rad západných štátnikov. Protestujú tak proti ruskej anexii Krymuu a podpore, ktorú Moskva poskytuje východoukrajinským povstalcom.

Kiska sa podľa politológov pridal k väčšine európskych politikov

Kiska sa pridal k väčšine politikov demokratických štátov Európskej únie, keďže sa na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve nezúčastní. Zhodli sa na tom politológovia Ján Baránek a Michal Horský. „Ja si myslím, že to rozhodnutie nie je celkom správne, lebo sa spája ukrajinský konflikt s históriou. Pre Rusov je to veľmi dôležitý dátum, pre nich totiž ide o Veľkú vlasteneckú vojnu,“ vysvetľuje Baránek. Dodáva, že týmto krokom Kiska potvrdil svoj postoj, keďže je väčším kritikom Putina ako premiér Robert Fico. Podľa Baránka je „logické, že Kiska na oslavy do Moskvy nepocestuje. Ak by išiel, bolo by to nekonsenzuálne“ .

„Ak zvážim, že drvivá väčšina hláv demokratických štátov EÚ nejde do Moskvy, je tento symbolický krok prezidenta správny,“ tvrdí politológ Michal Horský. Dodal, že Kiskovo rozhodnutie padlo päť minút po 12. Podľa Horského je tiež dôležité, aby si Kiska našiel iný spôsob, ako si uctí pamiatku padlých sovietskych vojakov. Upozorňuje, že v utorok ruská agentúra TASS vydala vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý na oslavách očakáva predsedu vlády Roberta Fica.

252 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Andrej Kiska