Vláda súhlasí so zmenou hranice vojenského obvodu Lešť

Obyvatelia časti Zábava vo Vojenskom obvode Lešť sa po rokoch dočkajú možnosti na odkúpenie bytov, v ktorých žijú.

18.03.2015 12:00
debata

Vláda v stredu odsúhlasila návrh ministerstva obrany na zmenu hranice vojenského obvodu Lešť tak, aby sa táto časť od apríla začlenila do katastrálneho územia obce Pliešovce. Ako sa uvádza v materiáli, pre armádu je to nepotrebné územie. Ide o plochu 76 274 m2, čo je 0,05 percenta plochy z celkovej výmery vojenského obvodu.

V časti Zábava má v súčasnosti trvalý pobyt 63 obyvateľov, uviedol starosta obce Pliešovce Štefan Sýkora. Od roku 1960 do roku 2011 boli občanmi obce Pliešovce. Obec v tom čase spravovala bytovky, aj keď boli na území vojenského obvodu. Bohužiaľ sa v tom čase nedotiahli majetkovo-právne vzťahy, dodal. Od roku 2011, keď obec prehrala súd s rezortom obrany, sa obyvatelia časti Zábava stali občanmi Vojenského obvodu Lešť, dodal. Pliešovce však aj tak zabezpečujú odvoz smetí, osvetlenie a vysielanie miestneho rozhlasu aj pre túto časť, vysvetlil. Zároveň zdôraznil, že vítajú návrh na začlenenie navrhovaného územia do ich katastrálneho územia.

Zmenou hraníc Vojenského obvodu Lešť sa vlastnícke vzťahy k nehnuteľnostiam nezmenia. Správcovia tohto majetku vo vlastníctve štátu s nimi budú nakladať v súlade s príslušným zákonom a teda ponúkať nehnuteľnosti na predaj, vysvetlila hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Dodala, že ani v prípade pozemkov nejde o vlastnícky prevod pozemkov na obec Pliešovce, ale začlenenie dotknutého územia do katastrálneho územia tejto obce.

V súčasnosti žije vo vojenských obvodoch, a to najmä v ich okrajových častiach, viacero obyvateľov. Ide predovšetkým o Vojenský obvod Záhorie, kde je 153 obyvateľov s trvalým pobytom. Vojenské lesy a majetky SR majú v tomto vojenskom obvode 12 obývaných objektov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lešť