V kauze Gorila sa preskúma aj majetok príbuzných politikov

Polícia chce v súvislosti s kauzou Gorila preskúmať nielen majetkové pomery 18 verejných funkcionárov, ale, ako sa Pravde podarilo zistiť, aj majetok ich rodinných príslušníkov. "Podľa mojich informácií políciu zaujímali aj rodinní príslušníci,“ povedal Pravde zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

18.03.2015 20:00
protest gorila, namestie slobody Foto: ,
Na protestoch, ktoré vyprovokovala kauza Gorila, sa zúčastnili začiatkom roka 2012 tisícky ľudí.
debata (9)

Mená preverovaných polícia nezverejnila, malo by však ísť o viacerých politikov, ktorí sa v údajnom spise Gorila spomínajú. Je to napríklad bývalý vicepremiér a minister financií Ivan Mikloš, exminister dopravy Pavol Prokopovič, exminister hospodárstva Pavol Rusko, exminister hospodárstva Jirko Malchárek či niekdajšia členka Výkonného výboru Fondu národného majetku Anna Bubeníková.

Ivan Mikloš povedal, že jeho majetkové priznanie je zverejnené dlhé roky. "Nech sa páči,“ podotkol. Exminister Jirko Malchárek sa vyjadril, že "okej“ a berie to na vedomie. "Keď budú chcieť čokoľvek odo mňa, tak sa mi ozvú, nemám problém byť súčinný,“ dodal. Podľa našich informácií políciu zaujímajú najmä roky 2005 a 2006, keď údajný spis Gorila vznikol.

Verejní funkcionári musia majetkové priznania každoročne predkladať do parlamentu. Uvádzajú v nich hrubý príjem z výkonu verejnej funkcie. Osobitne uvedú výšku paušálnych náhrad. Ďalej musia priznať príjmy z iných zamestnaní a činností, ktoré mali popri verejnej funkcii.

Taktiež musia uviesť majetkové pomery manželky či manžela a neplnoletých detí, ktorí s nimi žijú v spoločnej domácnosti. Súčasťou majetkových priznaní je nehnuteľný majetok. Taktiež sú povinní uvádzať hnuteľný majetok, ak jeho zvyčajná cena presahuje 35-násobok minimálnej mzdy. Rovnako aj majetkové právo a existenciu záväzku, ak ich menovitá hodnota je vyššia ako 35-násobok minimálnej mzdy.

Majetkové priznania verejných činiteľov sa dlhodobo kritizujú, pretože nedávajú dostatočný obraz o skutočnom majetku verejných funkcionárov. Zatiaľ však parlament nepristúpil k ich úprave. Spis Gorila polícia preveruje od januára 2012. Pravosť dokumentu dodnes nikto nepotvrdil. Neprihlásila sa k nemu ani Slovenská informačná služba, aj keď sa tvrdilo, že mal byť jej dielom. Doteraz nebol v kauze Gorila nikto obvinený.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #polícia #kauza Gorila #verejní funkcionári