O post sudcu ESĽP sa nakoniec uchádzajú piati kandidáti

Do ďalšej voľby kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sa nakoniec prihlásilo päť uchádzačov. Všetci kandidujú opätovne, tentokrát právo predložiť návrhy využili iba členovia Súdnej rady. Rada musí voliť kandidátov na post sudcu ESĽP znovu po tom, čo už tretiu kandidátku stopla vláda. Odôvodnila to údajnou nevyváženosťou. Prvé dve kandidátky Slovensku vrátili zo Štrasburgu. Samotná voľba je naplánovaná na 13. apríla.

18.03.2015 21:11
debata (2)

Do ďalšej voľby kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sa nakoniec prihlásilo päť uchádzačov. Všetci kandidujú opätovne, tentokrát právo predložiť návrhy využili iba členovia Súdnej rady. Rada musí voliť kandidátov na post sudcu ESĽP znovu po tom, čo už tretiu kandidátku stopla vláda. Odôvodnila to údajnou nevyváženosťou. Prvé dve kandidátky Slovensku vrátili zo Štrasburgu. Samotná voľba je naplánovaná na 13. apríla.

Opätovne kandidujú aj bývalá právnička tohto súdu Zuzana Dlugošová a košický krajský sudca a bývalý národný zástupca v Eurojuste Ladislav Duditš. Oboch Súdna rada SR zvolila na poslednú kandidátku spolu s ústavným právnikom a súčasným poradcom prezidenta Jánom Mazákom.

Dlugošovú teraz navrhol člen súdnej rady Jozef Vozár. Kandidatúru Duditša predložili Imrich Volkai, Jozef Maruščák a Ján Slovinský. Kandidatúru ústavného právnika Petra Kresáka predložili Ján Havlát a Elena Berthotyová. Tá spolu s Jánom Kľučkom navrhla aj sudcu Najvyššieho súdu SR Petra Paludu. Sudkyňu najvyššieho súdu Alenu Poláčkovú tentokrát navrhli Dana Bystrianská a Eva Fulcová. Návrh na kandidáta môže prísť na Súdnu radu SR ešte aj poštou.

Sťažnosť Jána Mazáka môže všetko skomplikovať

Situáciu môže skomplikovať sťažnosť Jána Mazáka, ktorú podal na Ústavný súd. Ten napadol rozhodnutie vlády neposunúť kandidátku do Štrasburgu a zároveň ústavný súd žiada o predbežné opatrenie, ktoré by mohlo zablokovať novú voľbu. Hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová uviedla, že táto sťažnosť bola pridelená náhodným výberom sudcovi spravodajcovi na minulotýždňovom neverejnom zasadnutí pléna. Ten teraz musí preštudovať podanie a pripraví návrh na rozhodnutie senátu v tejto veci.

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi.Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Európsky súd pre ľudské práva #Súdna rada