Zdravotnícky výbor žiada od Čisláka rozsiahlu správu

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) predloží parlamentnému zdravotníckemu výboru pomerne rozsiahlu správu. Členov výboru bude zaujímať stav zdravotníctva, lieková politika, či hospodárenie nemocníc. Ministra zaviazali k vypracovaniu správy na mimoriadnej schôdzi výboru, ktorej iniciátormi boli šiesti opoziční poslanci. Na predloženie má Čislák 30 dní.

19.03.2015 11:23
Viliam Čislák Foto: ,
Viliam Čislák.
debata (1)

Podľa poslanca Ivana Uhliarika (KDH) sa chcú ministra pýtať na zadlženie štátnych nemocníc, ktoré, ako tvrdí, vykázali ku koncu roka dlh 436 mil. eur, pričom ďalej rastie. Za kritickú hranicu považuje Uhliarik už 300 mil. eur, pri ktorej po oddlžovaní siahla naposledy vláda Ivety Radičovej. Štát by sa mal podľa neho zaoberať tým, čo ďalej, pretože by mohlo prísť k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

"Chcem sa spýtať ministra, akým spôsobom to chce riešiť,“ povedal Uhliarik. Zaujímať ho bude aj zvyšovanie transparentnosti pri obstarávaniach, ktoré chcel minister dosiahnuť aj tak, že sa budú porovnávať ceny jednotlivých komodít v nemocniciach. „Doteraz žiadny takýto systém nepredstavil a mal tento systém byť funkčný od nového roka,“ konštatoval poslanec za KDH.

Návrh bude obsahovať aj informáciu o ozdravnom pláne nemocníc

Správu, ktorú od ministra požadovali opoziční poslanci, rozšíril o ďalšie otázky na ministra predseda výboru a poslanec Richard Raši (Smer-SD). Ako tvrdí, chcú, aby správa bola komplexná. Na Rašiho návrh bude obsahovať aj informáciu o ozdravnom pláne nemocníc, o tom, čo sa urobilo z hľadiska transparentnosti, aký je stav liekovej politiky, porovnanie parametrov poskytovania zdravotnej starostlivosti, vývoj miezd a vývoj hospodárenia nemocníc od roku 2012 .

Požadovať bude aj prehľad zmluvných cien a objemov jednotlivých typov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Chceme, aby obsahovala všetko, aby poskytla reálny obraz o slovenskom zdravotníctve, na základe faktov,“ povedal Raši.

Opozičné strany SaS, OĽaNo a NOVA začiatkom týždňa informovali, že chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery Čislákovi. Uhliarik konštatoval, že oni chcú ísť najprv štandardným postupom. „Nevylučujem aj podpis pod odvolávanie, ale poďme štandardným spôsobom, najprv nech pripraví minister správu, čo sa urobilo, čo plánuje urobiť a podľa toho to zhodnotíme a uvážime, či sa pridáme s podpismi alebo nie,“ povedal Uhliarik.

"Keď chce niekto správu, znamená to, že chce mať informácie, keď príde niekto a chce rovno odvolávať a netuší žiaden parameter, len proste ho to tak napadlo, tak robí zbytočnú politiku a vôbec mu na zdravotníctve nezáleží,“ dodal Raši.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #minister #správa