Majú všeobecní lekári liečiť diabetikov? Odborníci aj pacienti s tym nesúhlasia

Liečba diabetikov všeobecnými lekármi je podľa diabetológov neodborným experimentom úradníkov. Namietajú, že návrh Inštitútu zdravotnej politiky, aby pacienti s diabetes mellitus druhého typu prešli do kompletnej starostlivosti všeobecných lekárov, bol pripravený bez odbornej diskusie, bez toho, aby sa k tomu vyjadrili lekári i samotní pacienti.

19.03.2015 13:09
debata (23)

Slovenská diabetologická spoločnosť (SDS) upozorňuje, že takéto opatrenie by prinieslo zhoršenie starostlivosti o pacientov. Podľa predsedu SDS Emila Martinku sa vytvorí chaos v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a zvýšia sa náklady zdravotných poisťovní, nakoľko by sa duplikovali mnohé vyšetrenia.

Celkovo by sa zmena starostlivosti dotkla približne 200-tisíc pacientov, udáva diabetologická spoločnosť. Martinka podotýka, že cukrovka nie je jednoduché ochorenie a je príčinou slepoty, či amputácii končatín. "Zo štúdií vieme, že pre prognózu pacienta je rozhodujúca starostlivosť v prvých desiatich až pätnástich rokoch,“ uviedol Martinka s tým, že liečba si vyžaduje edukovaného špecialistu. Poukazuje aj na to, že všeobecní lekári nemôžu v súčasnosti predpisovať takmer žiadne lieky na liečbu diabetes mellitus, okrem niekoľkých základných liekov.

Ministerstvo chce znížiť náklady, myslí si odborníčka

Martinka konštatuje, že prvé stretnutie na pôde ministerstva zdravotníctva (MZ) k tejto téme mali až začiatkom týždňa po tom, čo avizovali tlačovú konferenciu. O zmene nebola vopred informovaná ani Hlavná odborníčka MZ pre diabetológiu Zuzana Némethyová, ktorá ako tvrdí, sa o tom dozvedela až z médií. Vysvetľuje, že úloha všeobecného lekára má byť najmä vo včasnej diagnostike diabetika a aktívnom skríningu. "Ja si myslím, že je to aktivita ministerstva zdravotníctva a zdravotných poisťovní, ktoré chcú znížiť náklady na špecializovanú starostlivosť a chcú posunúť náklady do všeobecnej starostlivosti, pretože tam majú určité nedostatky z hľadiska toho, že mladí lekári nechcú ísť veľmi do tejto sféry, tak sa snažia ako keby to zatraktívniť,“ uviedla Némethyová.

Prezident Zväzu diabetikov: Rozhoduje sa o nich bez nich

Prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka za pacientov hovorí, že sa rozhoduje o nich bez nich. Po tom, čo napísali niekoľko listov na ministerstvo sa rozhodli spísať hromadnú pripomienku, kde vyjadrujú nesúhlas s postupom ministerstva. "Hromadnou pripomienkou sa chceme brániť,“ skonštatoval Borovka.

Martinka dúfa, že sa otvorí diskusia na pôde MZ a že dosahy, ktoré by toto opatrenie mohlo mať na diabetikov, sa zastavia. "Ešte stále si myslíme, že je čas, aby sme o tomto diskutovali a presvedčili ministerstvo, aby sa zaoberalo našimi odbornými pripomienkami a pozastavilo tento vývoj,“ dodal prezident SDS.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetik #diabetológ #Slovenská diabetologická spoločnosť