Černáka oslobodili spod obžaloby za vraždu Oláha

Senát Okresného súdu Banská Bystrica vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mikuláša Černáka za vraždu Imricha Oláha, pretože sa nepreukázalo, že skutok spáchal.

19.03.2015 13:25 , aktualizované: 15:38
debata (5)

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátorka sa voči nemu odvolala.

Ide už o druhý oslobodzujúci rozsudok vo veci, keď prvostupňový súd oslobodil Černáka spod obžaloby v máji minulého roka, ale odvolací senát prípad vrátil na doplnenie dokazovania.

Oláha podľa obžaloby Černák usmrtil v sídle svojej firmy Renox v Banskej Bystrici v októbri 1997 s pomocou ďalších osôb. Motívom bolo, že Oláh mal záujem na fyzickom odstránení Černáka, aby sa pomstil za smrť svojho kamaráta, bosa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba. Podľa prokuratúry Černák s ďalšími ľuďmi zaškrtili obeť šnúrou z počítača. Telo odviezli za mesto k obci Hrochoť a zakopali. Kostra sa našla 12. októbra 2005 a už 27. októbra Černáka a ďalších ľudí obvinili. Na skutku sa okrem Černáka zúčastnili viaceré osoby, niektoré sú už mŕtve. Spomedzi tých, ktorí stále žijú a v minulosti s Černákom spolupracovali, vypovedali proti nemu Miloš Kaštan a Slavomír Surový. Pri zavraždení údajne boli aj Karol Kollárik z Košíc a Karol Mello z Prievidze.

Po oslobodzujúcom prvom rozsudku sa prokurátorka odvolala a senát krajského súdu vec vrátil na doplnenie dokazovania. Z dôkazov za najpodstatnejší označil súd svedectvo bývalého blízkeho Černákovho spolupracovníka Miloša Kaštana. Ten svoje výpovede však menil a podľa súdu nie sú objektívne. Ich obsah nezodpovedá ani ďalším dôkazom. Sudca poukázal na to, že okrem iného Kaštan obvinil Černáka z vraždy Miloša Piliara, ale nakoniec sám sa k nej priznal. Proti Černákovi svedčil i jeho šofér Slavomír Surový, ale ani jeho svedectvo nepreukázalo vinu banskobystrického bosa. Sám Černák v záverečnej reči povedal, že Oláha nezavraždil a keby to bol urobil, bol by sa priznal ako v iných prípadoch. Dodal, že po skúsenostiach s Kaštanom, Surovým a ďalšími, ktorí svedčia proti nemu, sa rozhodol i on vypovedať v iných veciach.

V rozsiahlom dokazovaní po vrátení veci krajským súdom vypovedal i bývalý Černákov advokát Daniel Maukš. Exobhajca uviedol, že niekdajší Černákovi kamaráti Surový a Moravčík klamali v súvislosti s vraždou Oláha. Ďalších štyroch svedkov eskortovali z väzníc, kde si odpykávajú tresty za iné vraždy. Išlo o svedkov „z druhej ruky“, pretože ani jeden z nich pri vražde Oláha nebol. Hovorili iba o tom, čo počuli vo väzení, kde boli či už s Černákom, alebo s jeho bývalými kamarátmi Moravčíkom, Surovým a inými. Na zoznam svedkov sa dostal i na doživotie odsúdený Miloš Uriga, na 23 rokov odsúdený Igor Lavrinčík a údajný bos žilinského podsvetia František Salinger, alias Malý Fero. Na šiesty raz prišla svedčiť aj košická advokátka Katarína D., ktorá požadovala pojednávať s vylúčením verejnosti a médií, ale senát jej nevyhovel.

Salinger i advokátka hovorili o skutočnostiach v prospech Černáka, ktoré však získali z druhej ruky. Salinger mal informácie od Surového, s ktorým bol vo väzbe a advokátka od svojich klientov, ale napríklad i od Karola Kollárika, údajného bosa košického podsvetia.

V septembri 2010 Krajský súd v Prešove zamietol odvolanie Černáka a potvrdil doživotný trest za šesť vrážd. Trest si Černák odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v Ilave.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Černák