Experiment s diabetikmi. Zastaví ho Čislák?

Neodborný experiment úradníkov. Zástupcovia pacientov aj poprední diabetológovia to hovoria o rozšírení kompetencií všeobecných lekárov, ktorí by mali liečiť aj asi 200-tisíc cukrovkárov. O nich sa dnes starajú špecialisti.

20.03.2015 08:00
Zuzana Némethyová, Emil Martinka Foto: ,
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu Zuzana Némethyová a predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.
debata (21)

Ak títo pacienti prejdú do obvodných ambulancií, ich choroba sa podľa odborníkov na cukrovku môže výrazne zhoršiť. Zmenu pripravilo ministerstvo zdravotníctva, aj napriek nesúhlasu expertov zatiaľ na nej trvá.

Právomoci všeobecných lekárov rozšírila novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú tento týždeň schválil parlament. Platiť by mala od apríla. Do praxe sa hneď nedostane. Lekári sa budú o pacientov starať až po tom, čo ministerstvo vydá odborné usmernenie. V týchto dňoch na ňom pracuje.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Škatule, hýbte sa.

Experti na diabetes spolu so zástupcami pacientov do poslednej chvíle dúfali, že parlament takýto návrh neschváli. Podľa nich všeobecní lekári nemajú vzdelanie ani skúsenosti s liečbou cukrovky.

Predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka zhodnotil, že táto zmena prinesie zhoršenie starostlivosti o pacientov, vytvorí chaos v liečbe cukrovkárov a zvýši finančné náklady zdravotných poisťovní, pretože niektoré vyšetrenia budú duplicitné. „Za experiment ho považujem preto, lebo diabetes vôbec nie je jednoduché ochorenie, je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, amputácií nôh a môžeme konštatovať, že ak nie je adekvátne liečené, tak skracuje očakávanú dĺžku života o 5 až 25 rokov a, samozrejme, výrazne zhoršuje kvalitu života pacientov,“ reagoval Martinka.

Diabetológovia tvrdia, že pri príprave novely rezort s nimi nekomunikoval, dozvedeli sa o nej z médií a od pacientov. Rezortu poslali pripomienky, na budúci týždeň by sa mali stretnúť s ministrom Viliamom Čislákom. Jeho tlačové oddelenie zvýšenie právomocí praktických lekárov v súvislosti s cukrovkármi obhajuje. Poslalo však opatrné stanovisko, v ktorom argumentuje iba prevenciou, nie liečbou. „Dôležitou úlohou pri poskytovaní ambulantnej zdravotnej starostlivosti všeobecným lekárom je tiež prevencia a v rámci preventívnej starostlivosti má všeobecný lekár kompetencie aj vo vzťahu k pacientovi s diabetes mellitus,“ uviedol tlačový odbor, ktorý tvrdí, že všetko vyjasní v odbornom usmernení.

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu Zuzana Némethyová za novým opatrením vidí snahu ušetriť peniaze. "Myslím si, že je to aktivita ministerstva zdravotníctva a zdravotných poisťovní, ktoré chcú znížiť náklady na špecializovanú starostlivosť a chcú posunúť náklady do všeobecnej starostlivosti, pretože tam majú určité nedostatky z hľadiska toho, že mladí lekári nechcú ísť veľmi do tejto sféry. Tak sa odbor snažia zatraktívniť,“ pripomenula Némethyová.

Zväz diabetikov Slovenska sa rozhodol, že bude bojovať o to, aby pacienti zostali u špecialistov. Ministerstvu adresoval niekoľko listov, najnovšie spísal hromadnú pripomienku, kde vyjadrujú nesúhlas s ich postupom. „Máme už tritisíc podpisov, dúfam, že ich budeme mať viac, chceme sa brániť,“ informoval prezident zväzu Jozef Borovka.

„Veľmi sa nás to dotýka, máme pocit, že sme iba veľmi dobrý artikel, ktorý chce každý získať, nakoľko diabetes nie je chrípka, ktorá sa po určitej dobe vylieči, a my sme stáli klienti, za ktorých sa stále platí,“ myslí si o zmene Borovka.

Zástupcovia všeobecných lekárov svojim nespokojným kolegom nerozumejú. „Pracujeme na odbornom usmernení, podľa neho bude jasné, čo má urobiť všeobecný lekár a čo diabetológ a budeme vedieť, kde má pacient skončiť,“ reagovala na kritiku hlavná odborníčka ministerstva pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková s tým, že chaos v systéme určite nebude. Podotkla, že na Slovensku je 200 diabetológov na pol milióna diabetikov, a nie je možné od nich chcieť, že sa postarajú o všetkých. Navyše všeobecný lekár má o pacientovi komplexné informácie.

Podobný názor vyslovil aj prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara. „Pacientov s diabetom liečime už teraz, kontrolujeme hlavne tých, ktorí ešte nie sú na inzulíne, chodia k nám s komplikáciami s vysokým tlakom, so zápalom pľúc, s obličkovými poruchami, takže to sú naši spoloční pacienti,“ vyrátal Makara.

Martinka však poukazuje na to, že pri liečbe diabetu rozhoduje zdravotná starostlivosť počas prvých piatich až desiatich rokov. Ide práve o skupinu pacientov na tabletkách, o ktorých by sa v budúcnosti mali starať všeobecní lekári. „Ak sa v tomto období zanedbá liečba, u pacienta sa rozvinú komplikácie, ktoré mu výrazne znepríjemnia život,“ pripomenul.

Šéf diabetologickej spoločnosti vidí v prechode cukrovkárov pod iných lekárov rozpor so zákonom. Ak sa budú praktickí lekári o nich starať, musia absolvovať iný druh atestácie ako dnes. „Starostlivosť o pacientov s diabetes mellitus je dosiaľ právne viazaná na absolvovanie atestačnej skúšky s diabetológie, ktorej príprava trvá päť rokov, je to náročná atestácia, kde adept musí zvládnuť celý rad zručností a vedomosti,“ vysvetľuje šéf diabetologickej spoločnosti. Študijná náplň všeobecného lekárstva v rámci prípravy na atestáciu je iba cirkulácia na diabetologickej ambulancii počas dvoch týždňov. „To nie je odborný predpoklad, aby sa všeobecný lekár mohol takýmto pacientom dostatočne venovať,“ upozornil Martinka.

Rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov nadväzuje na už spustený rezidentský program. Ten sa usiluje vychovať nových lekárov prvého kontaktu. Všeobecným lekárom už minulý rok pribudla možnosť vykonávať predoperačné vyšetrenia. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že skúsenosti z iných krajín Európskej únie ukazujú, že funkčná sieť všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti dokáže riešiť až 80 percent všetkých prípadov, pričom v súčasnosti je to na Slovensku menej ako 30 percent.

Plusy a mínusy liečby diabetikov všeobecnými lekármi:

Plus
- Pacienti nemusia cestovať kilometre za špecialistom.

  • Nemusia týždne čakať, kým sa dostanú na vyšetrenie.

Mínus
- Slabá prax všeobecných lekárov v porovnaní so špecialistami. V rámci študijných príprav majú všeobecní lekári iba dvojtýždňovú prax v ambulancii diabetológa.

  • Pacienti budú mať kratší čas na vyšetrenie ako u špecialistu. Všeobecný lekár musí vyšetriť aj pacientov s chrípkou či so zápalmi.
  • Hrozí zhoršenie zdravotného stavu, ak všeobecný lekár neodhadne príznaky.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #Viliam Čislák #diabetik #diabetológ