Úrady čaká nával, budú testovať vodu

S plnými fľaškami a množstvom otázok. Takto vyzbrojení bývajú Slováci, ktorí si dávajú testovať vodu zo studní.

20.03.2015 10:00
Úrad verejného zdravotníctva, voda Foto: ,
Pred Úradom verejného zdravotníctva stáli vlani ľudia so vzorkami vody v dlhom zástupe.
debata (4)

Každý rok im to bezplatne ponúkajú viaceré úrady verejného zdravotníctva aj súkromné firmy. Rovnakú možnosť budú mať v niektorých mestách už dnes a tiež v pondelok. Záujem býva obrovský, ľudia si však nedajú poradiť, tvrdia hygienici.

Nejde o novú službu, vlani ju využilo vyše päťtisíc ľudí. Každá piata vzorka prekračovala limity dusičnanov a nedala sa piť. Najhoršie výsledky mal Trnavský kraj, kde neuspela polovica všetkých vzoriek. Naopak, najlepšie dopadli Trenčania, kde neprešla iba jedna z 300 fliaš.

„Vlani sme dostali vyše 700 vzoriek. Rovnaký, možno aj väčší nával čakáme aj tento rok. Bude to fuška, ľudia sú nervózni, niekedy nám aj vynadajú,“ spomína na posledné testovanie Zuzana Bratská z Národného referenčného centra pre hygienickú problematiku pitnej vody v Košiciach. Vybrané regionálne úrady kontrolujú iba obsah dusičnanov a dusitanov. Podľa hygienikov sú to látky, ktoré o kvalite vody veľa napovedia, nie však všetko. Ak voda obsahuje veľa dusičnanov, určite by sa nemala piť. Môže odštartovať zdravotné problémy, zvlášť nebezpečná je u malých detí a dojčiat.

„Testujeme vodu iba na dusičnany a dusitany. Ak vyskočia, asi je niekde hnojisko alebo priesak odpadových látok. Ani dobré výsledky však nezaručujú, že je voda pitná. Tento test je iba orientačný, vodu treba skontrolovať komplexne. Ľuďom to vždy prízvukujeme,“ uvádza Helena Palušková z komárňanského úradu verejného zdravotníctva. Bežná kontrola vody, z ktorej by záujemca dostal všetky informácie, však stojí okolo 130 eur.

„Keď ľuďom povieme, že potrebujú celý test, vypnú sa. Nič nepočúvajú, nič nevnímajú. Chcú iba to, čo je zadarmo. Darmo im vravíme, že ich voda napriek dobrému pomeru dusičnanov a dusitanov ešte nemusí byť pitná,“ dopĺňa Bratská.

Podľa hygienikov vzorky pochádzajú najmä zo záhradkárskych oblastí. Na Slovensku je totiž väčšina, až 87 percent obyvateľov, napojených na verejný vodovod. Vodu zo studní využívajú na pitie ľudia z nepripojených obcí alebo tí, ktorí chcú šetriť. Upozorňuje na to Ivana Mahríková, vedúca kancelárie Asociácie vodárenských spoločností. „Jedným z dôvodov, prečo ľudia využívajú vlastné studne, je šetrenie financií. Je to však neopodstatnené. Pri mesačnej spotrebe 80 litrov na obyvateľa je cena vody z verejného vodovodu 2,50 eura,“ uvádza Mahríková s tým, že takáto voda je omnoho bezpečnejšia. Na rozdiel od tej zo studní je pod drobnohľadom a pravidelne sa kontroluje.

Niektorí ľudia sú však na vodu zo studne zvyknutí a chorôb sa neboja. „Pijem ju celý život. Po tom, čo sme sa presťahovali do paneláka a napojili sa na vodovod už menej, ale nikdy mi neuškodila. Okrem toho je chutnejšia a podľa mňa zdravšia ako tá z vodovodu. A či som ju testovala? Nie, nemala som dôvod,“ hovorí 52-ročná Anna z detvianskeho okresu.

Bratská pripomína, že počas testovania dostávajú najrôznejšie otázky. Niektorých ľudí zaujíma, či môžu vodu zo studne využívať do záhradiek, alebo aj do sprchy, iní chcú špekulovať. Na vlastnú päsť si chcú napojiť vodu zo studne do domu a používať ju len na toalete. Ďalší si zase pýtajú zľavu na komplexný test svojej vzorky.

Testovanie súvisí so Svetovým dňom vody, ktorý bude v nedeľu.

Skontrolujte si vodu zo studne

Neškodnosť vody, ktorú každý deň pijete, si môžete overiť aj vy. Stačí, ak navštívite niektorý z úradov, ktorý bezplatnú službu ponúka. Pri príležitosti Svetového dňa vody organizuje takúto akciu viacero spoločností.

  • Úrad verejného zdravotníctva – Kontrolu dusičnanov a dusitanov ponúka prostredníctvom svojich regionálnych úradov. Niektoré umožňujú analýzu už dnes (20. marca) prevažne v dopoludňajších hodinách. Iné zbierajú vzorky v pondelok (23. marca). Aspoň pol litra vody treba nabrať zo studne a priniesť na vybrané pracovisko. Tam vám pridelia číslo, na základe ktorého si na internetovej stránke nájdete výsledky. Nie všetky regionálne úrady sa však do akcie zapojili, mnohé ponúkajú iba poradenstvo. Presný harmonogram, ako aj všetky ďalšie informácie, sú na stránke Úradu verejného zdravotníctva. V jej ľavej časti nájdete zoznam regionálnych úradov, tie viac píšu na svojich vlastných stránkach.
  • Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť – Analýzu na dusičnany robí v laboratóriách pitných vôd v Banskej Bystrici, Prievidzi a v Lučenci. Záujemcovia môžu prísť v pondelok (23. marca) na vybrané pracovisko. Viac informácií ponúka webová stránka vodárenskej spoločnosti.
  • Východoslovenská vodárenská spoločnosť – Vzorky vody môžu záujemcovia priniesť v pondelok (23. marca) do zákazníckych centier jednotlivých závodov na východnom Slovensku. Bezplatne sa testuje obsah dusičnanov, výsledky budú známe okamžite.
  • Akciová spoločnosť Tepláreň Košice (TEKO) – Už dnes (20. marca) ponúka bezplatnú analýzu na dusičnany. Stačí prísť do laboratória v čase od ôsmej do dvanástej a priniesť aspoň pol litra studňovej vody. Každý účastník dostane poradové číslo, na základe ktorého si výsledok neskôr nájde na internetovej stránke spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitná voda