Zájazdy do Tuniska cestovky zatiaľ nerušia

Útok teroristov na zahraničných turistov v Tunisku vyvoláva otázky, ako sa táto udalosť prejaví na cestovnom ruchu v nadchádzajúcej dovolenkovej sezóne. Slovenské cestovné kancelárie zatiaľ nezaznamenali, že by ich zákazníci chceli rušiť už zakúpené zájazdy do tejto oblasti. Niektoré oslovené cestovky sú však pripravené v prípade záujmu ponúknuť klientom iné destinácie.

20.03.2015 12:00
Hammamet Foto:
Medzi najobľúbenejšie rezorty slovenských turistov v Tunisku patrí aj Hammamet.
debata (3)

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Stanislav Macko včera povedal, že len deň po útoku sa ešte nedá odhadovať, aký vplyv bude mať útok na záujem ľudí stráviť dovolenku v tejto krajine. „Je celkom možné, že cestovné kancelárie pristúpia k súhlasu so stornom alebo s výmenou zájazdu, ale ešte je po 24 hodinách predčasné robiť závery,“ zhodnotil Macko. Cestovné kancelárie Satur, Kartago Tours a Koala Tours, ktoré oslovil denník Pravda, hovoria, že v súčasnosti nemajú klientov v Tunisku. A zatiaľ neregistrujú podnety zákazníkov o rušenie pobytov. (Čítajte viac v článku: Určité percento turistov do Tuniska nepôjde, tvrdí Samson)

„V prípade, že klienti prejavia záujem o zrušenie zakúpeného zájazdu do tejto destinácie, od dnešného dňa naša cestovná kancelária ponúka možnosť bezplatného prebukovania dovolenky do inej destinácie,“ povedala včera marketingová riaditeľka Saturu Jana Zedníková. Rastislav Bajaník z cestovky Kartago Tours na otázku, či už klienti chceli stornovať zakúpené pobyty, odpovedal, že sa skôr pýtajú na prípadnú zmenu destinácie, ktorú „im, samozrejme, umožňujeme“.

Medzi najobľúbenejšie rezorty slovenských... Foto: SHUTTERSTOCK
Sousse Medzi najobľúbenejšie rezorty slovenských turistov v Tunisku patrí aj Sousse.

Šéf cestovky Koala Tours Oliver Kluch uviedol, že včera nezaznamenali zákazníkov, ktorí si kúpili zájazd do Tuniska a chceli by ho zrušiť alebo urobiť nejakú zmenu. „Takéto udalosti sa môžu stať kdekoľvek. Z nášho pohľadu je Tunisko bezpečná krajina, kde všetko funguje, a v lete nebude žiadny problém. Samozrejme, sledujeme situáciu a budeme ju sledovať vo všetkých našich destináciách. V prípade, že by sa dialo niečo nepredvídané, budeme reagovať, ale nepredpokladáme to,“ poznamenal Kluch.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí dáva odporúčania pred cestou do cudziny. Pre Tunisko je aktuálne zavedený stupeň 2. – to znamená zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí. „Vyzývame v ňom slovenských občanov, aby počas pobytu v Tunisku zachovávali zvýšenú obozretnosť, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam, rešpektovali pokyny bezpečnostných zložiek a zachovávali obozretnosť,“ informoval tlačový odbor rezortu diplomacie. Občanom odporúča, aby v prípade cestovania do Tuniska využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva.

Medzi najobľúbenejšie rezorty slovenských... Foto: SHUTTERSTOCK
Mahdia Medzi najobľúbenejšie rezorty slovenských turistov v Tunisku patrí aj Mahdia.

Obľúbenými miestami pobytu v Tunisku sú strediská Hammamet, Sousse, Mahdia a Monastir. V roku 2013 podľa údajov Štatistického úradu SR Tunisko navštívilo 23 327 Slovákov. A takto vyzerá prvá desiatka navštevovaných krajín. Na prvom mieste je dlhodobo Chorvátsko, potom nasledujú Turecko, Bulharsko, Grécko, Taliansko, Egypt, Tunisko, Španielsko Rakúsko a Francúzsko. Tunisko je siedmou najnavštevovanejšou krajinou.

Záujem slovenských turistov o Tunisko

  • Tunisko je siedmou najnavštevovanejšou destináciou z pohľadu turistov zo Slovenska
  • v roku 2013 navštívilo krajinu 23 327 Slovákov
  • priemerná doba pobytu bola 10,3 dňa
  • spolu tam strávili 241 150 dní

Údaje za rok 2014 nie sú známe

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Tunisko #zájazdy #cestovné kancelárie