Poslanci neschválili obmedzenie hazardných hier

Parlament odmietol obmedzenie hazardných hier. Poslanci zamietli novelu zákona o hazardných hrách, ktorou chceli Erika Jurinová a Janka Šípošová (obe OĽaNO) spolu s nezaradeným Danielom Lipšicom chrániť deti a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier a zamedziť ľahkému prístupu k hazardu.

20.03.2015 12:00
debata (17)

Opoziční zákonodarcovia chceli návrhom docieliť, aby okrem obce mohla vydať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým sa obmedzí prevádzkovanie hazardných hier na danom území, aj mestská časť hlavného mesta SR Bratislavy a mestská časť mesta Košice. Opoziční poslanci chcú zároveň o stávkové hry rozšíriť okruh hazardných hier, ktorých hranie sa bude môcť prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia obmedziť, a určiť, že všeobecne záväzným nariadením sa bude môcť zakázať prevádzkovanie len niektorých hazardných hier. Podľa terajšej právnej úpravy je totiž možné zakázať prevádzkovanie buď všetkých, alebo ani jednej z hazardných hier.

Novela má umožniť obyvateľom obce, mestskej časti Bratislavy alebo mestskej časti Košíc, aby prostredníctvom petície mohli namietať, že sa hraním hazardných hier narúša verejný poriadok, ale aj to, že prevádzkovaním hazardných hier dochádza k podstatnému zásahu do záujmov obyvateľov obce. Obciam ako aj mestským častiam Bratislavy a Košíc novela zakotvuje povinnosť rokovať o návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktorým by sa obmedzilo, respektíve zakázalo hranie hazardných hier, ak je názor obyvateľov obce vyjadrený v petícii podporenej najmenej 30 percentami obyvateľov obce alebo mestskej časti Bratislavy a Košíc.

„Cieľom predkladaného návrhu zákona je rozšíriť prípady, v ktorých bude obec oprávnená všeobecne záväzným nariadením obce obmedziť prevádzkovanie hazardných hier na svojom území a vyhovieť tak odôvodneným požiadavkám jej obyvateľov,“ uvádzali v návrhu predkladatelia.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #hazard