Návrh o dostupnejšom predčasnom dôchodku neprešiel

Poslancom Národnej rady SR za KDH Júliusovi Brockovi a Alojzovi Přidalovi sa nepodarilo presadiť návrh, podľa ktorého by mohli do predčasného starobného dôchodku od začiatku júna tohto roka odísť všetky osoby, ktorým do dovŕšenia dôchodkového veku chýbajú najviac dva roky a zároveň splnili podmienku minimálne 15 rokov dôchodkového poistenia.

20.03.2015 12:10
debata

Žiadateľov o predčasnú penziu tak už nemala obmedzovať v súčasnosti platná minimálna výška predčasného dôchodku. „Navrhované riešenie umožní, aby poistenci s nižšími príjmami mali stabilný príjem, a to aj v prípade, ak nedosiahnu požadovanú hranicu príjmu 1,2-násobku životného minima,“ zdôvodňovali opoziční poslanci. Väčšina v parlamente túto zmenu nepodporila, a tak sa návrh novely zákona o sociálnom poistení nedostal do druhého čítania.

Jednou z podmienok pre priznanie predčasného starobného dôchodku je v súčasnosti to, aby bola predčasná penzia z prvého piliera, resp. súčet súm predčasného starobného dôchodku z prvého a druhého piliera vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima. Do konca júna tohto roka ide o sumu 237,8 eura.

Súčasťou navrhovanej novely zákona o sociálnom poistení bolo aj zníženie poistných odvodov. Opoziční poslanci navrhovali pokles sadzby poistných odvodov na starobné poistenie zamestnanému rodičovi na každé nezaopatrené dieťa o jeden percentuálny bod. „Rodiny týmto opatrením získajú zvýšenie svojho príjmu asi o 10 eur na dieťa a mesiac, čo môže výrazne prispieť k zlepšeniu sociálnej situácie rodín s deťmi, i k zvýšeniu domácej spotreby,“ tvrdili poslanci Brocka a Přidal. Prvý priebežný dôchodkový pilier je podľa poslancov za KDH závislý najmä od nových prispievateľov, a tými sú najmä rodiny s deťmi. „Návrh je výrazom medzigeneračnej solidarity a zároveň výrazom zásluhovosti a spravodlivosti v dôchodkovom systéme,“ argumentovali predkladatelia v návrhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok