ÚS digitalizuje všetky papierové aj zvukové záznamy

Ústavný súd (ÚS) SR vďaka eurofondom vytvoril technologické podmienky a už viac ako rok spracováva všetky papierové, ako aj zvukové záznamy do digitalizovanej podoby. Ako informovala hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová, na digitalizovanie bolo pripravených 12 983 rozhodnutí a podaní (spisov) a 298 audio záznamov.

20.03.2015 13:34
Macejková Foto: ,
Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková.
debata

Súd digitalizuje spisy od roku 1992 do roku 2004 a audiozáznamy od roku 1994 do roku 2012, ktoré sú archivované nielen na Ústavnom súde SR v Košiciach, ale aj v Slovenskom národnom archíve v Bratislave. Aktuálne je zdigitalizovaných 7 759 spisov z uvedeného obdobia, pričom za rok 1992 ide o spisy, ktoré boli prevzaté z Ústavného súdu Českej a Slovenskej Federatívnej republiky v Brne.

Keďže počet zamestnancov Kancelárie ÚS SR je obmedzený, bolo nevyhnutné zabezpečiť projektu podporu uzatvorením aktuálne desiatich dohôd o vykonaní práce do 30. júna 2015.

„Nevyhnutnosť využiť takéto opatrenie vyvolala aj skutočnosť, že 342 archívnych dokumentov bolo zapožičaných zo Slovenského národného archívu len na obdobie od 2. februára do 27. februára 2015,“ vysvetlila Pančurová.

Digitalizácia rozhodnutí je úzko spojená aj s ich indexáciou, ktorá v budúcnosti pomôže používateľom jednoduchšie vyhľadávať potrebné materiály.

Odbornosť tejto časti projektu, tzv. postprocessing, si vyžiadala zapojenie 29 interných zamestnancov Kancelárie Ústavného súdu SR – súdnych poradcov, ktorí ju vykonávajú mimo pracovného času.

Aktuálne je takto zindexovaných 7 841 spisov, takže v priemere jeden súdny poradca spracoval pre potreby digitalizácie 270 spisov popri svojej bežnej pracovnej náplni.

Predmetom digitalizácie je aj 298 audiozáznamov pojednávaní, výsluchov a vyhlásení rozhodnutí ústavného súdu od roku 1994 do roku 2012, z ktorých je 136 už zdigitalizovaných. Od roku 2013 archivuje ústavný súd audiozáznamy z verejných pojednávaní pléna a senátov v digitalizovanej podobe.

Aktuálne ústavný súd sprístupňuje všetky nahrávky z verejných pojednávaní pléna a senátov na webe Ústavného súdu Slovenskej republiky www.concourt.sk v časti Rozhodovacia činnosť – Termíny verejných pojednávaní, a to bezprostredne po ukončení pojednávania.

„Digitálna forma je perspektívny spôsob zachytenia informácií a poznatkov pre účely vzdelávania, výskumu a vývoja… Zdigitalizované spisy a audiozáznamy tak budú pripravené na dlhodobé uchovanie,“ uviedla predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Doložila, že vďaka tomu vznikne bohatá znalostná báza z archivovaných rozhodnutí ústavného súdu dostupná čo najširšiemu okruhu používateľov. Z projektu bude mať trvalý úžitok široká verejnosť – občania, ale aj odborná verejnosť – pedagógovia, študenti, vedeckí pracovníci, komerčná sféra – podnikatelia, advokáti , štátna správa, súdy, polícia, prokuratúra a samospráva.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Ústavny súd #digitalizácia #Ivetta Macejková #záznam