Kiska v Šariši diskutoval o chýbajúcich cestách aj nezamestnanosti

Ľudí v šarišskom regióne najviac trápi nezamestnanosť. Krajské mesto Prešov trpí pre nedoriešené cestné obchvaty a nevybudované komunikácie na hlavné ťahy smerom na Košice, Poprad a Svidník. Konštatoval to po piatkovom rokovaní na prešovskej radnici prezident Andrej Kiska, ktorý na východnom Slovensku navštívil od stredy mestá Bardejov, Svidník, Stropkov a v piatok je v Prešove.

20.03.2015 14:06
Andrej Kiska, Šariš, Prešovská univerzita,... Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska počas besedy so študentmi Prešovskej univerzity v rámci pracovného výjazdu prezidenta SR v Prešovskom samosprávnom kraji.
debata (129)

Po rokovaní s prešovskou primátorkou Andreou Turčanovou prezident uviedol, že hovorili najmä o problémoch v doprave. Mestu okrem ukončenia diaľnice D1 chýba aj rýchlostná komunikácia R4 smerom na Poľsko.

Prešovské cesty sú upchaté poľskými kamiónmi, ktoré prechádzajú po starej ceste stredom mesta. Nie je ani známy termín, kedy by sa táto cesta mala začať stavať.

Prezident Kiska uviedol, že je tretí deň v tejto časti Slovenska a kladie si otázku, ako pomôcť tomuto regiónu, bohatému na turistické pamiatky a na atraktívne miesta pre turistov.

Aj keď ako prezident nemá právomoc rozhodovať o veciach, ktoré by tento stav mohli zmeniť, chce ľudí povzbudiť.

„Nemôžeme situáciu vzdať len preto, že tu nemáme cesty. Musíme všetci uvažovať už v týchto mesiacoch, dňoch, ako tomuto regiónu pomôcť,“ povedal prezident.

Ľudia z východu cestujú za prácou inam

Poukázal na problémy, ktoré súvisia s nezamestnanosťou. Deti vychovávajú starí rodičia a susedia, kým ich otec a mama odchádzajú za prácou do Bratislavy alebo do cudziny. Počty obyvateľov v mestách klesajú, obce sa vyľudňujú, ľudia odtiaľ utekajú.

Kiska chce o tomto probléme hovoriť, klásť otázky kompetentným, ktorí majú v rukách exekutívu. Chce sa pýtať na možné riešenia problémov na úrovni ministerstiev, v parlamente, určite túto otázku bude otvárať ako horúcu tému a chce hľadať riešenia.

Prezident má záujem aj v budúcnosti chodiť do regiónov, počúva ľudí, čo ich trápi a čo ich teší. Občanov sú pripravení prijať a vypočuť aj zamestnanci v Kanceláriách prezidenta v Košiciach a v Banskej Bystrici. Ich požiadavky sa aj takouto cestou dostanú k nemu do Bratislavy.

Východu by pomohol aj turizmus

Prešovská primátorka Andrea Turčanová doplnila, že okrem problémov s cestnou sieťou hovorili s prezidentom aj o ďalšom fungovaní mesta. Požiadali ho o pomoc, ktorú potrebuje mestská časť Solivar, kde sa v minulosti ťažila soľ.

V poddolovanej oblasti zaznamenali zosuvy, na povrch vyteká soľanka a má to potenciál ekologickej hrozby.

Hovorili tiež o rozvoji turizmu a potrebe nasmerovať investorov aj na východ krajiny. Turčanová prezradila, že prezidentovi darovali solivarskú čipku, aby mu aj v Bratislave pripomenula Prešov.

Kiska v piatok v Prešove diskutoval ešte so študentmi Prešovskej univerzity na akademickej pôde.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Šariš #Prešov #cesty #Andrej Kiska #Východné Slovensko #Andrea Turčanová