Krajiny V4 sú za užšiu spoluprácu s postsovietskymi štátmi

Schopnosť krajín Visegrádskej štvorky reagovať na otázky v rámci Európskej únie aj vo svete, možná kríza parlamentnej demokracie a digitálna agenda boli témy, o ktorých rokoval predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini so zástupcami parlamentov V4 v piatok v Bratislave.

20.03.2015 15:00
V4, stretnutie predsedov parlamentov,... Foto: ,
Zľava: Podpredseda senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček, predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, podpredseda Národného zhromaždenia Maďarska István Jakab, vicemaršálek Senátu Poľskej republiky Jan Wyroñski a vicemaršálek Sejmu Poľskej republiky Marek Kuchciñski.
debata (28)

„Musím povedať, že máme za sebou veľmi konštruktívne a plodné rokovanie, ktoré nás utvrdilo v tom, že samotný projekt V4 po skoro 25 rokoch preukázal svoju opodstatnenosť a životaschopnosť,“ povedal Pellegrini.

Ako dodal, predstavitelia parlamentov V4 sa zhodli, že spoločné stretnutia treba zintenzívniť, a to nielen na úrovni predsedov a podpredsedov parlamentov. Pellegrini so svojimi kolegami chce, aby sa intenzívnejšie stretávali skupiny priateľstva, ale aj parlamentné výbory.

Zástupcovia parlamentov sa zhodli na tom, že v rámci EÚ „národné parlamenty nesmú skončiť ako stroje, ktoré automaticky implementujú európsku legislatívu do svojich národných legislatív“. Chce preto, aby národné parlamenty spoločne využívali právo vyjadriť nesúhlas s obsahom niektorých zásadných nariadení a smerníc.

Pellegrini tiež tvrdí, že je veľmi dôležité, aby štandardné parlamentné strany vzdelávali mladých ľudí a učili ich demokracii. V poslednom čase sa totiž dostávajú do popredia nesystémové strany, ktoré nereprezentujú žiadne hodnoty a neprinášajú žiaden program.

V rámci digitálnej agendy predstavitelia parlamentov vidia vo V4 enormný potenciál a chcú podporiť inovatívnosť ľudí a vytvoriť im prostredie, aby tu ostávali. „Chceme im zabezpečiť ten ekosystém, aby tu mohli rýchlo napredovať,“ dodal Pellegrini.

Parlamenty V4 sú aj za užšiu spoluprácu s postsovietsky­mi štátmi

Parlamenty Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska chcú zintenzívniť kontakty s partnerskými inštitúciami krajín západného Balkánu a v rámci Východného partnerstva a pomoci týmto štátom pri ich reformnom procese.

Ukrajina je súčasťou únijného projektu Východného partnerstva, ktorý zahŕňa šesť postsovietskych štátov a ktorého cieľom je užšia spolupráca EÚ s týmito krajinami.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Východné partnerstvo #Peter Pellegrini