Mäsiarov, ktorí krátili dane, súd do väzby nevzal

Súd nezobral do väzby Romana A. a Ctibora G., ktorí sú obvinení z pokračujúceho zločinu skrátenia dane a poistného spáchaného formou spolupáchateľstva. Podvodov sa podľa obvinenia dopustili spolu s Emíliou A. v súvislosti s obchodom s mäsom. Trojicu vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v stredu.

20.03.2015 16:00
debata (2)

Hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak informoval, že sudca Okresného súdu Bratislava V nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na vzatie obvineného Romana A. do väzby, a to bez skúmania dôvodov väzby, keďže pre zdravotný stav nebol obvinený po zadržaní orgánmi činnými v trestnom konaní vypočutý v procesnom postavení obvineného a tým ani nebol poučený o svojich právach ako obvinený.

OS Bratislava V nevyhovel ani návrhu prokurátora na vzatie obvineného Ctibor G. do väzby, keďže podľa súdu nie sú dané dôvody tzv. preventívnej väzby. Prokurátor podal voči rozhodnutiam sťažnosti, o ktorých bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave na budúci týždeň v piatok 27. marca.

Obvinení podľa zaistených účtovných dokladov od januára 2013 do konca mája 2014 páchali ekonomickú trestnú činnosť spočívajúcu v skrátení dane a poistného.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová informovala, že trestná činnosť spočívala v znížení vlastnej daňovej povinnosti a v neoprávnenom uplatňovaní odpočítavania si dane z pridanej hodnoty u rôznych podnikateľov reálne nadobúdajúcich to­var.

Fiktívne obchodovali s mäsom a mäsovými výrobkami od rôznych dodávateľov s nastrčenými slovenskými spoločnosťami. Takýmto konaním pripravili štátny rozpočet najmenej o 850-tisíc eur.

Tökölyová pripomenula, že obvinený Roman A. je stíhaný aj v inej trestnej veci za rovnaké skrátenie dane a poistného za obdobie rokov 2008 až 2011 so spôsobenou škodou na štátnom rozpočte vyše 6,5 milióna eur, teda v páchaní trestnej činnosti pokračuje.

Roman A. je v tomto druhom prípade obvinený spolu s ďalšími 14 osobami, stíhajú ich na slobode.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočet DPH #krátenie daní