Príde dážď, ktorý pomôže alergikom

Počasie už nebude také slnečné, ako v uplynulých dňoch. Budúci týždeň môžeme očakávať aj dážď, čo však vôbec nemusí byť na škodu, najmä pre alergikov.

21.03.2015 08:41
počasie, dážď, zima, jeseň Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Prechádzame jarnou rovnodennosťou, po ktorej sa začnú predlžovať dni. Na konci týždňa nás čaká ďalšia zmena, keď v nedeľu 29. marca prejdeme na letný čas a hodiny si posunieme o hodinu dopredu.

„Slnko bude vychádzať o hodinu neskôr. A tak tí, čo vstávajú napríklad o piatej hodine ráno, sa vrátia do obdobia, ktoré bolo niekedy v januári. Súčasné obdobie je poznačené dvoma vplyvmi, astronomickým, čo je predlžovanie dňa po jarnej rovnodennosti, a umelým, čo je posun času o jednu hodinu dopredu,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Aj počasie sa budúci víkend zmení k horšiemu, najmä v nedeľu, potom by sa mala presadiť tlaková výš a pekné dni. V polovici budúceho týždňa bude podľa klimatológa počasie ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa vytvorí v priestore Álp a severného Talianska. A to znamená viac oblačnosti a zrážok, najmä v južných častiach Slovenska.

Príchod jari prebudil vegetáciu, začali kvitnúť stromy a kríky, ktoré vyvolávajú alergiu. Mikroskopické zrnká peľu sa vznášajú v ovzduší a vietor ich dokáže preniesť na veľké vzdialenosti. Po lieske a jelši sa k slovu dostane aj vŕba, topoľ a breza. Pre tých, čo sú alergickí na jarné pele, sa začína najhoršie obdobie. Teraz záleží na tom, či medzitým bude pršať.

„Keď neprší a fúka vietor, vtedy je to najhoršie. Ale keď sa vyskytujú zrážky, dážď zvykne peľ vyplaviť a nedráždi tak alergikov. Uvidíme, či im bude dážď pomáhať. Predpokladám, že v nasledujúcom týždni áno. Prvé dva-tri dni budú slnečnejšie, ale potom príde viac oblačnosti so zrážkami,“ dodal Pavol Faško.

V najbližšom období nehrozí výrazné oteplenie, ktoré by spôsobilo rýchle topenie snehovej pokrývky v stredných a vysokých horských polohách. O dva týždne je Veľká noc a počas nej by v lyžiarskych strediskách mohla byť celkom vydarená lyžovačka.

Ako bude?

  • Sobota – Jasno až polooblačno, večer od západu pribúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 12 až 17 stupňov.
  • Nedeľa – Oblačno až zamračené, od severozápadu postupne na mnohých miestach dážď. Denná teplota 3 až 8 stupňov, na juhu 8 až 13 stupňov.
  • Pondelok – Jasno až polojasno, denná teplota 8 až 14 stupňov.
  • Utorok – Prevažne polooblačno a veterno. Denná teplota 13 až 18 stupňov.
  • Streda – Prevažne polooblačno a veterno. Denná teplota 13 až 19 stupňov.
  • Štvrtok – Oblačno až zamračené, občasný dážď. Denná teplota 12 až 18 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #slnečné počasie