Opozícia sa správa farizejsky, tvrdí Fico

Neuveriteľné farizejstvo vidí premiér Robert Fico v správaní sa opozície v prípade nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora prezidentom Ivanom Gašparovičom a nevymenovania ústavných sudcov prezidentom Andrejom Kiskom.

21.03.2015 15:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (187)

„Ešte nebolo ani len známe, ako o tom rozhodne ústavný súd, už štyria králi – pán Figeľ, pán Sulík, pán Frešo a pán Bugár podpísali v mene poslancov opozície návrh na obžalobu prezidenta Slovenskej republiky za to, že si dovolil nevymenovať pán Čentéša za generálneho prokurátora,“ povedal v diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko predseda vlády a líder strany Smer Robert Fico.

Podľa premiéra je rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať ústavných sudcov „ako cez kopirák“. Pripomenul, že už je známe rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o tom, že prezident Kiska porušil právo na prístup k voleným a iným funkciám kandidátov na sudcov ÚS SR Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša, keď žiadneho z nich nevymenoval. „Minimálne by som čakal od opozície, že sa ospravedlní pánovi Gašparovičovi, minimálne,“ povedal Robert Fico, ktorý sa pýta, kde je žaloba na prezidenta Kisku. Premiér nechce komentovať rozhodnutie ústavného súdu, ani rozhodnutie prezidenta A. Kisku. „Fakt je ten, že ústavný súd konštatoval, že pán Kiska porušil ústavu. Ja len hovorím o tom, čo za obludných farizejov to máme v opozícii,“ dodal Robert Fico a opakovane zdôraznil, že očakáva od opozície, že sa bývalému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi ospravedlní za podanie návrhu na obžalobu prezidenta v parlamente v roku 2013.

Premiér zopakoval v diskusii RTVS – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko svoje vyjadrenia z piatka 20. marca na tlačovej konferencie po skončení summitu lídrov EÚ v Bruseli. Vyslovil nesúhlas s nedocenením obetí sovietskej armády pri oslobodení Slovenska spod nacistickej nadvlády. Zároveň privítal rozhodnutie o vzniku energetickej únie, ktorá má podľa premiéra zabrániť v budúcnosti tomu, aby sa energie využívali ako politické nástroje. Pre Slovensko je podľa R. Fica dôležité, že sa rešpektuje tzv. energetický mix, teda každá krajina si rozhodne, z čoho sa bude energia vyrábať, napríklad SR podporuje výrobu z „jadra“, jadrové elektrárne.

Považuje za správne, že EÚ chce stransparentniť zmluvy o dodávke energií od dodávateľov mimo EÚ, tieto zmluvy budú musieť byť v súlade s právnymi predpismi EÚ a budú musieť zabezpečovať danej krajine „primerané pohodlie“. Energetická únia prinesie aj nové infraštruktúrne projekty. V tomto smere chce Slovensko vytvoriť sieť medzi severom a juhom, s Poľskom a Maďarskom. Do budúcna je stále reálne riziko, že ruský plyn môže začať obchádzať Ukrajinu. Týkalo by sa to priamo plynovodu na území Slovenska, a preto SR chce dosiahnuť, aby ho plánovaná nová infraštruktúra využívala.

Premiér rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nezúčastniť sa v Moskve na oslavách 70. výročia víťazstva nad fašizmom a konca 2. svetovej vojny komentovať nebude. Európska rada a ani EÚ nemá podľa neho jednotný názor na oslavy 70. výročia konca 2. svetovej vojny. Viacerí európski lídri majú názor, že treba položiť veniec k pamätníkom padlých v 2. svetovej vojne. „Odmietam ignorovať historický fakt, že pred 70 rokmi sa skončila 2. svetová vojna a že na Slovensku padlo viac ako 60-tisíc ruských vojakov. Slovensko bolo fašistický štát v rokoch 1939 až 1945 a bolo oslobodené Červenou armádou. "Toto je historický fakt, ktorý ja nebudem spochybňovať a nebudem ho ani ignorovať,“ upozornil v diskusii RTVS predseda Vlády SR.

V tomto duchu vystúpila na Európskej rade aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá podľa Fica povedala, že nebude ignorovať 70. výročie konca 2. svetovej vojny. Podľa Roberta Fica majú viacerí premiéri krajín EÚ názor, že „9. mája by sa malo ísť položiť vence k pamätníkom padlým. Pôjdem minimálne položiť veniec k pamätníkom padlým v 2. svetovej vojne. Čakám ešte na určitý vývoj“.

Poukázal na minuloročné oslavy 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk pod americko-britským velením vo francúzskej Normandii, kam západní lídri prišli a nechýbal vtedy ani ruský prezident Vladimír Putin. Nechce reagovať na kritiku „nejakých pisálkov“ a pripomína, že na oficiálnych návštevách Ruskej federácie boli nedávno predstavitelia Talianska, či Francúzska, o čom už ale kritici nenapíšu. Nechce spájať vojakov Červenej armády a súčasné politické dianie. „Musíme nájsť spôsob, ako si to uctiť, ale nebudem to ignorovať, ako sa rozhodol to ignorovať pán prezident Kiska“, dodal premiér Robert Fico.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ivan Gašparovič #Jozef Čentéš