LOZ: Odstúpenie riaditeľa žilinskej nemocnice zlú situáciu nerieši

Výzvu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka na odstúpenie riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Štefana Voláka vníma predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský ako definitívne potvrdenie vinníka neúnosnej situácie v žilinskej nemocnici.

22.03.2015 10:53
fakultná nemocnica, Žilina Foto: ,
Fakultná nemocnica v Žiline.
debata (10)

Avšak samotný odchod riaditeľa súčasnú zlú situáciu pacientov na internom oddelení žilinskej nemocnice podľa neho stále nerieši. „Odchod riaditeľa, ktorý zlyhal, ale dáva nádej na zlepšenie situácie pacientov žilinskej nemocnice. Trinásti lekári interného oddelenia od začiatku deklarujú, že svoje výpovede stiahnu iba ak sa začne riešiť zlá situácia ich pacientov, na ktorú upozorňujú už štyri roky a ktorú pred pár dňami potvrdila kontrola Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a hlavný krajský hygienik,“ uviedol Visolajský v reakcii na odstúpenie Štefana Voláka.

Po napätej situácii v Žiline, ktorá vyvrcholila výpoveďami sestier z centrálnej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), sa minister zdravotníctva Viliam Čislák osobne zaujímal o situáciu v nemocnici. Vyzval riaditeľa Štefana Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu. Riaditeľ túto výzvu prijal a odstúpil, informovala o tom riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

V piatok 20. marca podalo 24 z 25 zdravotných sestier centrálnej JIS žilinskej fakultnej nemocnice hromadnú výpoveď pre nezvládnuteľný počet nadčasových hodín. Riaditeľ nemocnice Štefan Volák v reakcii na to pohrozil, že ak nebude mať dosť sestier, centrálnu JIS zatvorí a intenzívnu starostlivosť o pacientov vráti na jednotlivé oddelenia. Štefan Volák v reakcii na výpovede sestier v piatok taktiež uviedol, že nerozumie hromadnej výpovedi, ktorú sestry podali. Podľa neho o všetkom diskutovali a dohodli sa na požadovanom znížení počtu nadčasov, ako aj na čerpaní náhradného voľna a preplácaní nadčasových hodín.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Lekárske odborové združenie #Fakultná nemocnica v Žiline