Nevyužitú betónovú plochu nahradí ovocný sad

Pri panelákoch na žilinskom sídlisku Vlčince rozkvitne ovocný sad. Bude na mieste dnes zdevastovaného asfaltového ihriska vo vnútrobloku sídliska. "Hlavnou myšlienkou je odkaz ľuďom, že sa majú vrátiť späť k prírode a jej darom, ktoré nám nezištne ponúka," hovorí Iveta Martinková, mestská poslankyňa, ktorá prišla s návrhom ovocného sadu na žilinskom sídlisku.

23.03.2015 13:00
sidlisko vlčany, žilina Foto: ,
Takto vyzerá ihrisko na Vlčincoch v súčasnosti.
debata (6)

V sade s rozlohou 1 850 štvorcových metrov by malo rásť asi 50 stromov a kríkov. Viac druhov jabloní, hrušiek, sliviek, čerešní, višní, ale aj slivka višňoplodá, egreš, rakytník, ríbezľa. „Mal by tam byť drieň, mišpuľa, moruše. A dula, to sú staré typy stromov, ktoré veľmi sporadicky a zriedkavo rastú, ale majú obrovskú výživovú hodnotu,“ dodáva poslankyňa.

Záhradný krajinný architekt Matej Jasenka hovorí, že verejný priestor zvykne byť zvyčajne na okraji záujmu spoločnosti, hoci je paradoxne najviac využívaný občanmi, preto iniciatíva prerobiť takýto nevyužitý priestor je veľmi dobrá. „Rastliny, ktoré potrebujú najväčšiu starostlivosť, sú ovocné rastliny. Ale ak je tu komunita, ktorá sa o ne dokáže postarať, tak si viem predstaviť, že by to fungovalo,“ povedal. Dôležitý je už prvý krok, dôsledná príprava a projekt.

Podľa poslankyne Martinkovej na projekte spolupracujú s odborníkom, ktorý okrem iného určí, ako budú ovocné stromy zasadené, aby „spolu navzájom dobre vychádzali“. Mesto Žilina zatiaľ nemá ovocné sady, ale o mestskú zeleň sa starajú firmy, s ktorými má uzavreté zmluvy. Starostlivosť o budúci sad by však nemusela byť len na nich, okrem mesta by na údržbe mohli spolupracovať aj obyvatelia a školy. Okrem toho, že sa ovocný sad stane relaxačno-oddychovou zónou, pomôže aj pri výučbe prírodovedy.

„Som učiteľka a veľmi rada to využijem so žiakmi. Je prínosom, keď sa deti neučia o druhoch stromov či ovocí len z obrázkov, ale keď si ich môžu pozrieť naživo, chytiť do ruky alebo skúsiť, ako chutia,“ hovorí obyvateľka žilinského sídliska Viera Gunišová. „Ďalším veľkým prínosom je úroda a návrat včiel, vtáctva i drobnej fauny do tejto časti mesta. Vďaka sadu sa teda výrazne zvýši biodiverzita mesta z hľadiska zastúpenia fauny aj flóry a taktiež sa zníži pretepľovanie mesta,“ doplnila poslankyňa Martinková.

Prevažne pozitívne hodnotia návrh zmeny nevábneho betónového prostredia obyvatelia sídliska. „Som rada, že tu bude ovocný sad, a nie garáže alebo ďalší panelák,“ poznamenáva 30-ročná Katarína. Niektorí obyvatelia sa však obávajú poškodzovania a vandalizmu. „Budeme sa snažiť dostať toto prostredie pod kamerový systém tak, aby sa nedevastovalo, ale aby stromy dorástli a mohli rodiť,“ hovorí žilinský primátor Igor Choma. Ovocný sad by sa mal na sídlisku zrealizovať na budúci rok. Revitalizácia prostredia by mala stáť okolo 50-tisíc eur. Súčasťou ovocného sadu budú aj lavičky, informačné tabule, altánok či fontána.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #sídliská #revitalizácia