Lokalita Zábava už nebude patriť do vojenského územia

Lokalita Zábava pri Pliešovciach, kde žije viac ako 60 ľudí, už nebude patriť do vojenského územia v Lešti. Vláda rozhodla o zmene jeho hraníc od apríla, pričom táto časť bude začlenená do katastra Pliešoviec. Ľudia zo Zábavy tak po dlhých rokoch dostanú konečne možnosť odkúpiť si byty v štyroch bytovkách a znova sa stanú Pliešovčanmi.

23.03.2015 15:00
zábava, Lešť Foto: ,
Zábava, v ktorej žije viac ako 60 ľudí, bude od apríla začlenená do katastra Pliešoviec.
debata (2)

Ide o niečo viac ako 76-tisíc štvorcových metrov, čo je 0,05 percenta z celkovej výmery Vojenského obvodu Lešť. Armáda ani rezort obrany toto územie dlhodobo nevyužíva a nepotrebuje ho. „Uvedené pozemky sa nachádzajú mimo územia, ktoré je určené na vojenské využitie,“ zdôvodnila zmenu hraníc hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Spresnila, že touto zmenou sa vlastnícke vzťahy k nehnuteľnostiam nemenia. Zostávajú majetkom štátu, pozemky budú iba začlenené do katastrálneho územia obce Pliešovce, nie do jej vlastníctva. Správcovia týchto nehnuteľností v majetku štátu budú podľa Ballekovej s nimi nakladať v súlade s príslušnými zákonmi, teda ponúkať ich na predaj.

Zábava sa nachádza dva kilometre od Pliešoviec. O jej vyčlenenie z vojenského obvodu Lešť sa obec usilovala roky. „Pričlenenie tejto lokality k našej obci bolo schválené ešte v roku 1960, no nikdy k tomu nedošlo. Ľudia, ktorí tam žili, boli naši občania, aj keď bývali na území vojenského obvodu. Od začiatku 90. rokov bytovky spravovala obec, no nedotiahli sa majetkovo-právne vzťahy so štátom,“ priblížil starosta Pliešoviec Štefan Sýkora.

Bytovky v bývalom režime patrili pod správu krupinského podniku bytového hospodárstva, ktorý ich previedol do správy obce. Spor štátu a obce o určenie vlastníctva sa dostal na súd, ktorý pred zhruba štyrmi rokmi za vlastníka určil štát. "Toto rozhodnutie súdu navyše spôsobilo, že po 52 rokoch sa obyvatelia Zábavy stali v roku 2011 občanmi Vojenského obvodu Lešť.

Pričlenenie tejto lokality k nášmu katastru znamená, že teraz sa znova stanú občanmi našej obce. Budeme im v rámci našich možností pomáhať, aby si odkúpili byty v bytovkách, ktoré sú v dezolátnom stave a dali ich konečne do poriadku," dodal starosta. Hoci ľudia zo Zábavy neboli občanmi Pliešoviec, obec im zabezpečovala osvetlenie, miestny rozhlas a odvoz odpadkov.

V Zábave žije v súčasnosti 63 obyvateľov. „Konečne budeme vo všetkých oblastiach patriť pod jednu správu, lebo administratívne sme teraz patrili pod vojenský obvod a služby nám v rámci možností zabezpečovala obec. Kľúčové sú však pre nás byty, aby nám ich predali, aby ľudia mohli do bytov investovať bez rizika, že o ne prídu,“ zhrnul Dušan Žlkovan, ktorý tu žije vyše dvadsať rokov. Dodáva, že do údržby a opráv starých bytoviek roky nikto neinvestoval, riešili sa len havarijné stavy.

„Všetko je ošarpané, strechy zlé, komíny v zúfalom stave, spoločné priestory katastrofálne. Určite by som si byt odkúpila, samozrejme, za primeranú cenu, ktorá zodpovedá jeho stavu,“ dodala tridsiatnička Anna Strhárska. Pani Katarína tu býva tridsať rokov. To, že už definitívne budú patriť pod obec, ju potešilo. „Verím, že sa o nás lepšie postará, doteraz sme boli na okraji záujmu,“ poznamenala.

Pliešovce majú v súčasnosti niečo cez 2 200 obyvateľov. Zmena hraníc Vojenského obvodu Lešť obci majetok neprinesie, starosta však priznáva, že s občanmi zo Zábavy prídu aj podielové dane a dane z nehnuteľností. „Nebude to nejaká vysoká suma, ale aj to pomôže. Vždy to boli naši občania a starali sme sa o nich. Už teraz máme k tejto časti natiahnuté káble na káblovú televíziu a internet, čakáme len na pričlenenie Zábavy a dokončíme to. Som rád, že tento problém, ktorý sa roky ťahal, sa konečne vyriešil,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #zmena #Lešť #hranica #chránené územia