V Tatrách pri oteplení stúpne lavínové nebezpečenstvo

Ráno bolo na horách zamračené, ojedinele sa vyskytovala hmla v nižších polohách dolín juhu Nízkych Tatier, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Fúkal mierny až čerstvý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 40 km/hod.

23.03.2015 09:30
debata

Mierne sa oteplilo, teplota vzduchu sa ráno pohybovala od – 7° do 2° C. Za posledných 24 hodín nepripadol nový sneh. Z poslednej periódy sneženia bol sneh vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený a na mnohých miestach, hlavne na východných a severovýchodných svahoch sa vytvorili tvrdé dosky a na hrebeňoch preveje.

V najvyšších polohách Tatier na severných svahoch sa nachádza ešte stále prachový sneh väčšinou vo forme mäkkých dosiek. Snehová pokrývka vplyvom striedania záporných nočných a kladných denných teplôt vzduchu postupne sadá.

Z rána je v najvyšších a stredných polohách snehová pokrývka primrznutá a nosná. V stredných a nižších polohách sa vyskytuje na južných svahoch kôra. V priebehu dňa pri oteplení v stredných polohách povrch snehovej pokrývky zvlhne, v nižších sa pokrývka premočí.

Vo všetkých Tatrách naďalej trvá doobeda malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, ktoré pri oteplení v priebehu dňa stúpne na mierne lavínové nebezpečenstvo – 2. stupeň, vo Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo celodenne.

Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch nad 30° len mierne spevnená, inak je všeobecne dobre spevnená. Lavíny sa môžu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení pokrývky hlavne na strmých svahoch.

Na slnkom osvietených svahoch sa môžu v poludňajších a popoludňajších hodinách uvoľniť spontánne splazy a malé lavíny z vlhkého snehu. Veľké spontánne lavíny sa neočakávajú.

V Tatrách sa miestami na východných, severovýchodných a severných svahoch nachádzajú vetrom ubité nestabilné dosky. Ich dodatočným zaťažením môže tiež dôjsť k uvoľneniu lavín.

Pohyb v tomto teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva. Tendencia lavínového nebezpečenstva: pri oteplení v priebehu dňa mierne stúpa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Lavína #Fatra