Na krízu v žilinskej nemocnici zatiaľ nenašli liek

Dráma vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline pokračuje. Na štyroch oddeleniach dalo výpovede 63 zdravotných sestier, 13 lekárom z interného od marca beží dvojmesačná výpovedná lehota. Situáciu bol v pondelok v Žiline riešiť minister zdravotníctva Viliam Čislák.

23.03.2015 09:49 , aktualizované: 19:36
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina Foto:
Žilinská nemocnica.
debata (58)

Na rokovaniach s odborármi a vedením nemocnice sa však k žiadnemu výsledku nedopracoval. Sľúbil, že sa vyjadrí najneskôr do konca tohto týždňa.

V pondelok dalo výpoveď ďalších 39 sestier z oddelenia ARO, traumatologickej a internej jednotky intenzívnej starostlivosti. Pripojili sa tak k 24 sestrám z centrálnej JIS, ktoré sa rozhodli pre tento krok už v piatok. V sobotu na nátlak ministra Čisláka odstúpil riaditeľ nemocnice Štefan Volák. Zariadenie dočasne vedie ekonomický námestník Pavol Drugaj.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek vyzýva ministra, aby urýchlene konal. "Situácia na jednotlivých oddeleniach je dnes rovnako zložitá ako pred odstúpením riaditeľa. Nemocnica potrebuje nové vedenie, ktoré upokojí situáciu na pracoviskách, zabezpečí zvýšenie počtu sestier na personálne poddimenzovanom pracovisku centrálnej JIS a začne riešiť kritickú situáciu na internom oddelení,“ povedala predsedníčka odborového združenia Monika Kavecká s tým, že dôvodom ďalších výpovedí bol neistý vývoj situácie v nemocnici a tiež vyhlásenie dvadsiatich vedúcich sestier, ktoré podporili námestníčku pre ošetrovateľskú starostlivosť Margitu Porubčanskú.

„Námestníčka Porubčanská je priamo zodpovedná za manažment práce sestier, a teda aj za ich vyčerpanosť spôsobenú nezvládnuteľným počtom nadčasových hodín,“ dodala šéfka sesterských odborov. Žiadajú preto jej odstúpenie.

Šéf zdravotníckeho rezortu v pondelok ani po dvoch hodinách rokovaní nedošiel k žiadnym záverom. „Informácie, ktoré som získal, sú protichodné, preto prosím o trpezlivosť. V najbližších dňoch najneskôr do konca týždňa oznámim svoje rozhodnutie,“ uviedol Čislák. Vyžiadal si čas aj k odvolaniu námestníčky pre ošetrovateľstvo.

Sestry považujú reakciu ministra za naťahovanie času. „Nechceme ani euro navyše, naša požiadavka je 37,5-hodinový pracovný čas a dva dni po sebe voľno. Voláme o pomoc, už nevládzeme, výpovede sú aktom zúfalstva,“ tvrdí odborárka Silvia Haščíková.

Podceňovaním problémov v žilinskej nemocnici zo strany ministerstva sa situácia podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského vyhrotila natoľko, že výpovede zamestnancov pribúdajú každým dňom. „Je absurdné a neakceptovateľné, keď ministerstvo ignoruje hlásenie problémov v nemocnici zo strany zamestnancov, hygieny a pacientov. Napätie sa postupne eskaluje a problémy sa začnú riešiť, až keď to premiér nariadi svojmu ministrovi,“ pripomenul Visolajský. Šéf lekárskych odborov sa pýta, prečo Čislák neriešil situáciu v žilinskej nemocnici hneď, keď lekári dali kvôli neúnosnej situácii ich pacientov výpovede.

Volák ešte ako riaditeľ sestrám odkázal, že nerozumie ich hromadným výpovediam. Podľa neho o všetkom diskutovali minulý týždeň a dohodli sa na požadovanom znížení počtu nadčasov, ako aj na čerpaní náhradného voľna a uhrádzaní nadčasových hodín. Ak sestry výpovede nestiahnu, avizoval zrušenie centrálneho oddelenia JIS.

Problémy v Žiline vypukli koncom februára, keď pre zlú hygienickú situáciu na preplnenom internom oddelení najskôr podalo výpoveď pätnásť lekárov, dvaja z nich si to neskôr rozmysleli. Lekári žiadali odvolať riaditeľa Štefana Voláka. Teraz sa ku nim pridali aj zdravotné sestry. Ministerstvo sa ešte minulý piatok k tomu odmietlo vyjadriť.

V sobotu minister vyzval Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť. Riaditeľ výzvu prijal a odstúpil. Čislák sa však obrátil na Voláka až po intervencii premiéra Roberta Fica. Hygienu na internom oddelení preveroval žilinský regionálny úrad verejného zdravotníctva. Zistil viaceré vážne chyby, medzi nimi nedostatok toaliet, nedodržanie minimálneho priestoru pre lôžko pacienta, nefunkčné umývadlá. Vedeniu nemocnice dal sedem dní na ich odstránenie.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #žilinská nemocnica #výpoveď #zdravotné sestry #Monika Kavecká #Viliam Čislák