Príspevok na jasle má byť vyšší o 50 eur

Mladé rodiny alebo tie s nízkymi príjmami dostanú na jasle vyšší príspevok od štátu. Ministerstvo práce ho plánuje zvýšiť z 230 na 280 eur. Zvýšenie o 50 eur avizuje minister práce Ján Richter.

24.03.2015 12:00
jasle, škôlka, rodičovský, príspevok, deti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Bohatší príspevok sa bude týkať rodičov detí do troch rokov. To, či štát bude môcť finančne pomôcť rodičom na deti do 6 rokov, zatiaľ známe nie je. „Pôjde o možné zvýšenie podpory mamičiek cez príspevok na starostlivosť o dieťa,“ uviedol hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Vyplácanie príspevku podmienil možnosťami štátneho rozpočtu. Zdroje financovania by bolo podľa Stušku predčasné komentovať.

V súčasnosti je výška príspevku na starostlivosť o dieťa na mesiac v sume 230 eur. Obecné jasle podľa regiónu stoja od 100 do 200 eur. Súkromné zariadenia sú drahšie. Ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje napríklad starý rodič, a nevypláca sa mu rodičovský príspevok, tak dostáva 41,10 eura. Rovnaká suma sa vypláca aj zamestnanému rodičovi, ktorý inak nezabezpečí starostlivosť o dieťa.

Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív považuje príspevok pre nízkopríjmové rodiny za dobrý krok. „Ak si zoberiete spotrebný kôš domácnosti, ktorá má mesačný príjem 600 eur, tak je to dosť významná čiastka,“ uviedol Halás. Podľa neho sa dá aj naďalej polemizovať o tom, či je tých 50 eur dosť a či by nemalo ísť aj o väčšiu sumu.

Halás ďalej uviedol, že je na škodu, že príspevok je vekovo ohraničený. „Čím väčšie deti, tým sú náklady vyššie,“ dodal s tým, že do budúcnosti by podpora rodiny mala byť určite významnejšia. Druhý sociálny balíček premiér Robert Fico predstavil na začiatku tohto roka, ktorý by mal poslúžiť na zvýšenie životnej úrovne. Okrem príspevku na starostlivosť o dieťa by mal zahŕňať aj vytváranie nových pracovných miest či podporu detských kútikov a zamestnania žien s malými deťmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jasle #príspevok