O ďalšom štrajku na súdoch rozhodnú odborári v polovici apríla

Ani mesiac po štrajku zamestnancov súdov sa do rezortu spravodlivosti z ministerstva financií nedostal ani cent z požadovaných peňazí. Rokovania Tomáša Boreca s kolegom z vlády Petrom Kažimírom sú zatiaľ neúspešné. Odborári im však odkazujú, že veľa času na dohodu nemajú. Počkajú do polovice apríla, a ak sa nič nezmení, rozhodnú sa, kedy vyhlásia ďalší, tentoraz už časovo neobmedzený štrajk.

24.03.2015 13:00
debata

Ten by mohol byť koncom apríla alebo začiatkom mája. „Rozhodneme o tom 14. apríla,“ povedala Pravde šéfka justičných odborov Marta Božková. Odborári sa chystajú osloviť listom aj premiéra Roberta Fica a prezidenta Andreja Kisku, aby im v boji za viac peňazí do rezortu spravodlivosti pomohli.

Podľa informácií Pravdy aj odborári už mali stretnutie s úradníkmi rezortu financií a spravodlivosti o zvyšovaní platov justičných zamestnancov, zatiaľ však bez konkrétneho záveru. Božková hovorí, že ich požiadavky nemôžu urobiť veľký škrt do rozpočtu. Veď keby všetkým štyrom tisícom pracovníkov súdov zvýšili platy napríklad o 50 eur, štátnu kasu by to vyšlo približne tri milióny eur.

Borec tvrdí, že ministerstvo spravodlivosti ani vláda na zamestnancov súdov nezabúdajú. Pripomenul im, že sa ich rovnako ako všetkých ostatných štátnych zamestnancov týkalo vlaňajšie plošné zvyšovanie platov o 16 eur. „Taktiež nemôžem opomenúť fakt, že aj najmenej zarábajúci zamestnanci justície majú tento rok o niečo vyššiu čistú mzdu vďaka aktivitám vlády vo vzťahu k zdravotným odvodom,“ uviedol Borec na Hodine otázok v parlamente. Dodal, že považuje za správne, aby sa našli aj ďalšie prostriedky na aspoň čiastočné zvýšenie platov v súdnej administratíve, aby tie zodpovedali odbornej náročnosti ich práce.

Božková však ministra upozornila, že asi 1 200 súdnych asistentiek má vďaka zníženým zdravotným odvodom plat vyšší len o dve eurá. Ich mzda v čistom je 380 eur. Na niektorých súdoch sa toto opatrenie netýka ani jedného zamestnanca. „U nás na súde sa to netýka nikoho,“ reagovala Erika Berčíková z Okresného súdu v Brezne. Zdravotné odvody totiž začínajú klesať zamestnancom s príjmom do 570 eur v hrubom. O šesť eur za mesiac si v porovnaní s minulým rokom prilepší napríklad zamestnanec s platom 480 eur v hrubom.

Zamestnanci justície štrajkovali 19. februára. Do práce vtedy neprišlo viac ako 3 700 asistentiek súdov, zamestnankýň podateľní, informačných centier, účtovníčok, hospodárok, vyšších súdnych úradníkov, probačných a mediačných úradníkov či tajomníčok senátov, čo bolo vyše 92 percent zamestnacov. Bo­recovi dali čas do 10. apríla na splnenie štyroch požiadaviek.

Žiadajú zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #súdy #štrajk #odborári #minister spravodlivosti