Na letné tábory bude prispievať vláda

Vláda chce pomáhať deťom zo sociálne slabších rodín tým, že im zafinancuje letné tábory. Podľa predsedu vlády Roberta Fica ide o jedno z opatrení, ktoré by malo byť súčasťou druhého sociálneho balíčka. Rodičia túto snahu vítajú, jeden z organizátorov táborov navrhuje aj iné opatrenia.

24.03.2015 14:00
zoo , denny tabor , dieta , Foto: ,
Detské tábory sú dôležité pre celkový vývin detí.
debata (3)

Premiér zatiaľ nekonkretizoval, z akých zdrojov chce letné táborové pobyty detí financovať, akou sumou, ani odkedy. Neprezradil ani kľúč, ktorým bude vláda peniaze na tento účel rozdeľovať. Uviedol len, že prvé konkrétne kroky budú jasné už o pár dní, teda na prelome marca a apríla. V tom čase však bývajú niektoré tábory už obsadené.

Viac v pondelok nepovedali ani na Úrade vlády, ani na ministerstve práce.

Podľa organizátora detského letného tábora Tralaland Ladislava Rétiho je dôležité zaviesť jasné pravidlá pre všetkých. „Fantastické by bolo, keby inštitúcie, ktoré organizujú detské tábory, boli oslobodené od DPH a nemuseli by mať poistenie proti insolventnosti, ako veľká cestovka,“ vysvetľuje Réti. Podľa neho odbúranie povinného poistenia a dane z pridanej hodnoty by cenu letného táborového pobytu znížilo zo súčasných 360 eur za trinásť dní až o štvrtinu. V jednom turnuse je spolu 130 detí a cez letné prázdniny sa vystriedajú štyri turnusy.

Réti tiež tvrdí, že ak premiér chce naozaj pomôcť deťom zažiť plnohodnotné prázdniny plné zážitkov, mal by upraviť kompletnú legislatívu týkajúcu sa organizovania detských letných táborov. Pravdou oslovené centrá voľného času a nadácie nevedeli k financovaniu pobytu detí v letných táboroch zaujať jednoznačné stanovisko.

Otec 12-ročného syna Peter Ruffer (47) z Nitry si myslí, že deti by do letných táborov mali chodiť. „Program tábora je pestrý, bohatý na zážitky, rozvíja detskú fantáziu, musia si na seba zarobiť, v rámci komunity. Takže sa formou hry učia gazdovať a hospodáriť. Určite by všetky deti mali mať možnosť aspoň raz v živote zažiť atmosféru letného tábora,“ hovorí Ruffer.

Na vlastnej koži zažil pionierske tábory a dodnes na ne spomína. „Mám z nich nezabudnuteľné zážitky. Vtedy trval táborový turnus tri týždne a mojich rodičov stál 150 korún československých,“ do­dal.

Zatiaľ sú deti zo sociálne slabších rodín odkázané na pomoc rôznych nadácií. Tie pripravujú už tradične každý rok letné tábory, ktoré sú pre rodičov detí zadarmo. „To zadarmo je relatívne, pretože ak pobyt trvá napríklad týždeň, rodičia musia dieťa nabaliť ošatením na týždeň. Mnohé rodiny nemajú toľko šiat a musia do nich zainvestovať, čo tiež nie je malá položka,“ dopĺňa starostka obce Ludanice pri Topoľčanoch Ľubica Petráková. Nadáciám pomáhajú práve starostovia a primátori s výberom detí do táborov, pretože najlepšie poznajú sociálne podmienky obyvateľov obce či mesta.

Počet záujemcov o detské letné tábory z roka na rok klesá, v dôsledku zhoršujúcej sa finančnej situácie v rodinách. Podľa psychológov je to škoda, pretože život v komunite rovesníkov je pre celkový duševný vývin detí v školskom veku prospešný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #letný tábor #sociálne slabé rodiny #finančná podpora