Harabinovi zamietli oznámenie pre zmrazovanie platov sudcov

Polícia sa už nezaoberá trestným oznámením Štefana Harabina, ktoré sa týkalo ďalšieho zmrazovania platov sudcov. Hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Šúrek potvrdil, že vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave toto trestné oznámenie odmietol.

24.03.2015 10:01
Štefan Harabin Foto:
Štefan Harabin
debata

Harabin podal podnet na prešetrenie zákonnosti konania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Smer pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov. Podľa neho sa mala preskúmať prípadná trestnoprávna zodpovednosť poslancov, či sa nedopustili zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo poškodzovania cudzích práv.

Národná rada vlani 27. novembra schválila ďalšie zmrazenie platov politikov, verejných funkcionárov a sudcov. Sudcovia ústavného súdu aj všeobecných súdov poberajú plat na úrovni roka 2012. Súdna rada SR tento zákon napadla na Ústavnom súde SR.

„Vzhľadom na pozitívnu ekonomickú situáciu štátu pokračovanie v zmrazovaní platov sudcov tretí rok za sebou nespĺňa kritériá o dočasnosti opatrenia, ani kritérium o výnimočnosti zásahu do platov sudcov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou materiálnej garancie nezávislosti sudcov aj podľa judikatúry ústavného súdu,“ uvádza súdna rada v podaní.

Ústavný súd 4. marca na neverejnom zasadaní pléna prijal na ďalšie konanie tento návrh, zároveň zamietol návrh na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec si tiež myslí, že z ústavnoprávneho hľadiska nie sú splnené podmienky na zmrazenie platov sudcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Štefan Harabin #platy sudcov