V Trenčíne opäť podpálili bezdomovcov

Dvoch bezdomovcov niekto podpálil v Trenčíne, kým spali na zemi pred starou kotolňou. Bezcitný útočník ich polial benzínom a zapálil.

24.03.2015 10:58 , aktualizované: 18:05
bezdomovci, trenčín Foto: ,
Na mieste, kde prespávali bezdomovci, zostali len zhorené zvyšky ich vecí.
debata

Starší z nich skončil s ťažkými popáleninami v trenčianskej nemocnici. Takéto zverstvo nie je v Trenčíne výnimočné. Za posledných osem rokov tam na ľudí bez domova podobným spôsobom zaútočili už minimálne trikrát.

Jozef Kuchárik (45) vraví, že s kamarátmi oslavoval svoje meniny a niečo popili. Potom sa s jedným z nich Liborom (22) uložili pod prístrešok starej kotolne na trenčianskom sídlisku Juh, kde zvyčajne prespávali. „Už sme tvrdo spali, keď tam niekto za nami prišiel a podpálil nás. Stalo sa to asi o pol tretej v noci. Všetko mi horelo, hlava, ruky… Museli nás niečím poliať, taký velikánsky oheň nemôže len tak vzniknúť. Cítil som benzínový smrad. Kamarát ma zobudil, aby som vstal a utekal. Keby nie jeho, tak zhorím celý. Zachránil mi život,“ spomína si na noc z nedele na pondelok Jozef Kuchárik.

Na ulici je už štyri roky. Tvrdí, že sa pohádal so sestrou a odvtedy je vonku. Predtým býval v panelákovom byte na tomto sídlisku, neďaleko kotolne, kde takmer prišiel o život. Teraz leží v trenčianskej nemocnici, na oboch rukách má hrubé obväzy. Na hlave spálené a priškvarené vlasy. Vraví, že spočiatku nič nevidel, oči mu však lekári dali do poriadku. Sťažuje sa na kruté bolesti. Jeho kamarát odišiel podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice v Trenčíne Petry Gembešovej hneď po ošetrení preč.

„Do tej kotolne už nepôjdem spať, nebudem tam bývať, mám strach, že mi to ešte raz spravia,“ vraví bezdomovec. Tvrdí, že nemá potuchy, kto to mohol spraviť. Pri oslavách sa vraj nesprávali hlučne.

Kotolňa je v blízkosti panelákov, každý má k nej prístup. Mestská polícia eviduje viacero sťažností na prítomnosť bezdomovcov v týchto miestach. Ľuďom neprekážal hluk, ale neporiadok, ktorý tam bezdomovci robia. Podľa trenčianskej hovorkyne Eriky Ságovej asi pred rokom ich mestská polícia z tohto miesta vykázala a mesto dalo priestor vyčistiť. Po čase sa však vrátili späť.

V občianskom združení Proti prúdu, ktoré sa venuje bezdomovcom, sú z trenčianskeho incidentu zhrození. „Tento prípad potvrdzuje, že ľudia bez domova sú na ulici nechránení a vystavení veľkému riziku. Vidíme, že sa to šíri. Napríklad v Česku nedávno študent napadol nožom dvoch ľudí bez domova, ktorí sa z toho ledva dostali. Práve oni bývajú terčom rôznych útokov a trestných činov, hoci sa to väčšinou prezentuje opačne,“ zdôrazňuje Nina Beňová z OZ Proti prúdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezdomovci #popáleniny #podpaľač