Obce môžu fungovať aj bez hlavných kontrolórov

Obce môžu naďalej fungovať aj bez hlavných kontrolórov. Národná rada v utorok zamietla novelu zákona o obecnom zriadení, v ktorej nezaradený poslanec Daniel Lipšic navrhoval, aby obce mali obsadené posty hlavných kontrolórov, ktorí dohliadajú na hospodárenie obce. Opozičný poslanec tak chcel zabezpečiť fungujúci inštitút hlavného kontrolóra miest a obcí, ktorý dnes zostáva v samosprávach často neobsadený.

24.03.2015 11:35
debata (2)

„Keďže hlavný kontrolór je veľmi dôležitý orgán samosprávy, ktorého úlohou je nezávislá kontrola dodržiavania zákonov a hospodárenia obce, mala byť mať každá obec záujem túto funkciu obsadiť. Hlavný kontrolór môže zabrániť mnohým pochybeniam, ktoré môžu viesť ku škodám na majetku obcí, k porušovaniu zákonov alebo obecných nariadení a pravidiel,“ argumentoval Lipšic.

Obecné a mestské zastupiteľstvá volia hlavných kontrolórov na šesťročné funkčné obdobie. Predseda strany NOVA upozorňuje, že podľa odhadov je do desať percent obcí bez hlavného kontrolóra. Obec môže byť bez hlavného kontrolóra v prípade, ak sa do volieb neprihlási žiadny záujemca, obecné zastupiteľstvo nikoho nezvolí, alebo voľbu kontrolóra vôbec nevyhlási.

Pre prípad, že sa obciam do zvolenia hlavného kontrolóra nechce alebo sa nenájde záujemca, opozičný poslanec navrhoval dočasné ustanovenie hlavného kontrolóra Najvyšším kontrolným úradom. Úrad by obci vybral kontrolóra spomedzi svojich zamestnancov, jeho mzdu by refundovala samotná obec. Takto ustanovený hlavný kontrolór by vykonával štandardnú prácu hlavného kontrolóra až do momentu, kým si obec nezvolí vlastného hlavného kontrolóra. Vo veľmi malých obciach dočasný kontrolór nemusí pracovať na plný úväzok.

„Týmto riešením sa zabezpečí kontrola v každej obci a v prípadoch, kde sa obce chcú kontrole vyhnúť tým, že nikoho nezvolia alebo voľby nevyhlásia, im takáto kalkulácia nepomôže. Návrh novely by motivoval obce splniť si svoju zákonnú povinnosť, aby sa tak vyhli ustanoveniu hlavného kontrolóra zo strany NKÚ,“ uzatváral Lipšic.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #Daniel Lipšic #novela zákona #kontrolór