Olympiáda ľudských práv - tentoraz hlavne o vzdelaní

Niektorí síce nemajú ešte ani osemnásť, ale zamýšľali sa ako dospelí. Napríklad pri otázke - čo by ste robili na mieste francúzskej vlády po útoku teroristov na sídlo časopisu Charlie Hebdo? Alebo si vezmime tému rodovej rovnosti, pričom, aby bolo jasné, hovoríme o rovnoprávnosti a rovnosti príležitostí mužov a žien: Prečo to muselo podľa vás v histórii ľudstva tak dlho trvať, kým sa aspoň na papieri dosiahla plná rovnoprávnosť žien a mužov?

25.03.2015 11:00
olympiáda ľudských práv Foto: ,
Denník Pravda je hlavný mediálny partner olympiády. Snímka je z minulého ročníka Olympiáda ľudských práv.
debata

Nad takými témami a otázkami uvažovali stredoškoláci v krajských kolách Olympiády ľudských práv. Do celoštátneho kola, ktoré sa v stredu začína v Modre-Harmónii, napokon postúpilo 64 študentov stredných škôl, osem z každého kraja. V stredu ich čaká riešenie modelových prípadov, kde budú musieť pred porotou ukázať nielen svoje znalosti v oblasti ľudských práv, ale aj schopnosť argumentovať a vysvetľovať svoje postoje.

Vybrané modelové prípady nebudú o nič ľahšie ako tie, ktoré mali v krajských kolách. Budú sa týkať napríklad rodovej rovnosti, boja proti obchodovaniu s ľuďmi či nenávisti šírenej na internete. Súčasťou olympiády je aj obhajoba esejí. Tí, ktorí postúpili do celoštátneho kola, mali aj tento rok napísať esej na jednu zo štyroch tém.

Najviac ich oslovila téma, pri ktorej sa mohli inšpirovať príbehom pakistanského dievčaťa Malály Júsufsajovej. Sedemnásťročná Malála vlani získala Nobelovu cenu za mier a tiež cenu Andreja Sacharova za slobodu myslenia, ktorú udeľuje Európsky parlament. Podobne študentov pri písaní eseje zaujala aj otázka, či sa dá naučiť tolerancii k menšinám.

Špeciálnu cenu za tri eseje udelí tento rok aj denník Pravda, ktorý je hlavný mediálny partner olympiády. Eseje tiež zverejní. Autor jednej z nich, ktorá redakciu najviac zaujala, získa 300 eur, za druhé a tretie miesto sú pripravené knižné a vecné dary.

„Klásť si otázky a hľadať odpovede je tá najlepšia príprava na vstup do čoraz zložitejšieho sveta. Je dobrou správou pre nás všetkých, ak sa mladí ľudia angažujú, formulujú svoje názory a zabojujú za ne, tak ako to vidíme na Olympiáde ľudských práv,“ povedala šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková. Autorov ocenených esejí však prezradí až v piatok po veľkom finále olympiády.

Olympiáda ľudských práv je jednou z mála dlhodobých systematických aktivít, zameraných na vzdelávanie v oblasti ľudských práv. Každoročne sa na nej od školských až po celoštátne kolo zúčastňuje vyše 4 500 žiakov z približne troch stoviek stredných škôl, a to nielen z gymnázií.

Na celoslovenskom kole popri súťaži čaká študentov aj ich učiteľov viacero aktivít, napríklad aj diskusia s europoslancami. O hlavnej téme terajšieho 17. ročníka – práve na vzdelanie – budú hovoriť aj s ombudsmankou Janou Dubovcovou.

Garantom súťaže je Celoštátna komisia Olympiády ľudských práv v spolupráci s UNESCO centrom pre výchovu k ľudským právam na Univerzite Komenského v Bratislave. Tá sa snaží pre učiteľov aj žiakov pripravovať aj metodické materiály, predvlani vydali Slovník ľudských práv a Vybrané texty k ľudským právam. Vydanie ďalšej publikácie zameranej na právo na vzdelanie načasovali na aktuálne celoštátne kolo olympiády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympiáda ľudských práv