Ministerstvo nakúpilo nevhodné pneumatiky, potrestaný nebude nikto

Za nákup nevhodných zimných pneumatík v roku 2011 na ministerstve obrany, ktorému v tom čase šéfoval Ľubomír Galko (SaS), nebude nikto potrestaný. Vojenská polícia ukončila vyšetrovanie prípadu. Zistila síce pochybenie konkrétnych osôb, ktoré však nie je možné trestnoprávne stíhať.

25.03.2015 11:40
debata (20)

„Dôvodom je, že uplynula premlčacia doba prečinu porušovania služobných právomocí a prečinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. „Ide o bývalého riaditeľa Úradu pre investície a akvizície Ministerstva obrany Pavla L. a bývalého náčelníka spoločného centra materiálového manažmentu Miloša S.,“ dodala hovorkyňa.

Na prípad upozornila v januári televízii Markíza. Pneumatiky po nákupe ležali v sklade a na problém sa prišlo, až keď ich chceli vojaci využiť. Išlo o nákup 250 pneumatík za 174-tisíc eur.

Vojenskí policajti zistili, že bol uzatvorený dodatok, ktorý bol v rozpore s podmienkami rámcovej zmluvy pre obstaranie pneumatík na vozidlá Tatra 815. „Na základe tohto dodatku kúpili radiálne pneumatiky namiesto diagonálnych, ktoré nie je možné na základe rozhodnutia výrobcu a ministerstva dopravy na tieto vozidlá použiť,“ vysvetlila Balleková. Pre vozidlá Tatra budú musieť byť na základe súťaže nakúpené nové pneumatiky, pretože predchádzajúca súťaž na pneumatiky bola neefektívna a neúčelná.

Tým, že tieto pneumatiky nie je možné využívať na vozidlá Tatra 815, pre ktoré boli nakúpené, došlo podľa Generálneho štábu Ozbrojených síl SR k dočasnému zní­ženiu prepravnej kapacity týchto áut. Ozbrojené sily SR zvážia využiť nakúpené radiálne pneumatiky pre vozidlá OT 64, uzavrela Balleková.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #ministerstvo obrany #zimné pneumatiky