Vzdelávanie o ľudských právach má opodstatnenie v každom veku

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) pomáha u nás v oblasti ľudských práv čoraz väčšej skupine ľudí. Vlani riešilo 2 413 podnetov od ľudí, z toho 598 sa týkalo oblasti práv, informovala o tom Monika Kršková zo strediska.

25.03.2015 15:35
debata (2)

Počet či charakter podnetov stredisko bilancuje pri príležitosti dňa zápasu za ľudské práva, keď ľudia 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pokojne so sviečkami v rukách demonštrovali za občianske práva a slobody.

„Počet podnetov v oblasti ľudských práv nám na jednej strane nedáva dôvod na spokojnosť s úrovňou dodržiavania ľudských práv na Slovensku, no na strane druhej poukazuje na zvyšujúcu sa informovanosť ľudí o svojich právach a o tom, čo robiť, keď sú porušované,“ uviedol výkonný riaditeľ strediska Marian Mesároš. Napriek tomu sa však podľa neho u nás vyskytujú prípady, ktoré ľudia nenahlasujú a tak sa neriešia. Pasivitu môže spôsobiť nielen strach z možných následkov, ktoré môže nahlásenie vyvolať, ale aj z čistej nevedomosti, pripomenul.

Najúčinnejšou formou zvyšovania povedomia o ľudských právach je vzdelávanie

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva práve pre nevedomosť považuje za jednu z najúčinnejších foriem zvyšovania povedomia o ľudských právach vzdelávanie. Kedysi sa podľa Mesároša za občianske práva a slobody demonštrovalo na námestiach, „v súčasnosti sa usilujeme zlepšovať ich úroveň najmä osvetou a vhodnou informačnou kampaňou.“ Vzdelávanie o ľudských právach má opodstatnenie v každom veku. Najväčší vplyv má však na študentov, ktorí často o rovnakom zaobchádzaní či dodržiavaní ľudských práv počujú po prvýkrát.

Vlani zamestnanci strediska vzdelávali 561 žiakov základných škôl a 748 študentov stredných škôl. „Získavanie vedomostí je prvým krokom k efektívnej obrane voči porušovaniu ľudských práv. Vedieť, že to, čo sa vám deje, nie je normálne a ani ospravedlniteľné, je základom zmeny fungovania spoločnosti a celkového pohľadu na ochranu ľudských práv,“ vysvetlil Mesároš. Ako dodal, čím viac si ľudia budú uvedomovať, že aj ich práva sú, boli alebo môžu byť porušené, tým viac sa zníži počet takýchto konaní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ľudské práva #národné stredisko