Bývalý sýkorovec Zdichavský odmietol vypovedať

Výsluch štyroch svedkov bol v stredu naplánovaný na procese s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel. Pred senátom na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici však odmietol vypovedať bývalý sýkorovec Roland Zdichavský, odsúdený na 22 rokov.

25.03.2015 17:54
súd, talár, spravodlivosť, súdy Foto:
Ilustračné foto
debata

Svedčil iba jeho súkmeňovec Milan Bilčík, odsúdený na trinásť rokov a dvaja poškodení. Predseda senátu informoval, že obžalovaný Martin Kováč, prezývaný Rybička, po dohode s prokurátorom prijal v utorok 24. marca trest odňatia slobody na 20 rokov za podiel na vražde Róberta Pála a dva vražedné pokusy. V tejto súvislosti senát nariadil u Kováča výkon trestu. V súčasnom procese však Rybička naďalej figuruje ako obžalovaný, ktorý sa k trestnej činnosti priznal.

Svedok Milan Bilčík, ktorý si odpykáva 13-ročný trest, podľa jeho slov pôsobil v seneckej podskupine sýkorovcov. Začal pre nich pracovať v roku 2004 na podnet muža, zvaného Mongol. Pre skupinu bol činný až do februára 2010, keď ho zadržala polícia. Bilčík povedal, že v Bratislave súperili so skupinami známymi ako piťovci, takáčovci, jakšíkovci.

Za bosa skupiny označil Róberta L. zvaného Kýbel, ktorý mal podľa neho autoritu. Ďalšími vedúcimi osobnosťami skupiny boli Martin B., Havasi a Rakický. O vražde Romana Deáka počul, ale vedel iba to, že jeho smrť si objednal nejaký podnikateľ.

Útokom chceli prinútiť taxikárov platiť výpalné za ochranu

Taxikár z Pezinka vykreslil, ako to bolo s jeho prepadnutím a bitkou v júni 2008. Útokom na jedného z nich chceli sýkorovci prinútiť taxikárov z Pezinka platiť výpalné za ochranu. Najatí útočníci ho vylákali do blízkosti bývalej protialkoholickej liečebne v tomto meste a tam ho zbili. Ako svedok vypovedal aj 38-ročný muž, ktorému sa sýkorky ponúkli, že mu zoženú jeho ukradnuté Audi Q7. Hoci im musel vopred vyplatiť sedemtisíc eur, vozidlo ani peniaze mu nevrátili.

Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert L. alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom B., zvaným Rus a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Obžalovaný Jozef R. zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti.

Na pojednávaní sú prítomní Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan C. zvaný Vinco a podnikateľ Marek T., ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca je na slobode, pretože z väzby ho prepustil Najvyšší súd SR po tom, ako Ústavný súd SR vyhovel obhajobe, že boli porušené jeho práva. Obžalovaným je i na doživotie odsúdený Alojz K., zvaný Čistič.

Podľa obžaloby majú na svedomí niekoľko vrážd

Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka.

Pojednávanie pokračuje vo štvrtok 26. marca výsluchom ďalších svedkov. Predseda senátu zároveň oznámi mená svedkov, ktorých predvolá na termíny pojednávaní v apríli, máji a júni.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #sýkorovci