„Cieľom návrhu je zvýšiť kvalitu stravovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach a následne zlepšiť zdravotný stav obyvateľov Slovenskej republiky. Zdravotný stav obyvateľstva je totiž alarmujúci,“ argumentuje Horváthová.
Dve tretiny zdravej ponuky v bufetoch a automatoch na školách by podľa novely mali tvoriť ovocie a zelenina v čerstvom stave, celozrnné výrobky a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tukov a nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov, pridaného cukru a umelých sladidiel.
Návrhom Horváthová zakazuje v školských zariadeniach predaj cukroviniek a cukrárskych výrobkov, nápojov a výrobkov s obsahom alkoholu, kofeínu alebo chinínu a energetických nápojov, ako aj nemliečnych nápojov s pridaním cukru alebo umelých sladidiel. Za porušenie zákona by prevádzkovateľom školského bufetu hrozila pokuta do 500 eur. „Predložená právna úprava v praxi významne prispeje k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov, a tým aj k zlepšeniu ich kvality života a pracovného výkonu,“ vysvetľuje Horváthová. Návrhom sa parlament bude zaoberať na májovej schôdzi.
Minulý rok chcela zakázať nezdravé potraviny v školských bufetoch poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová. Novelu školského zákona síce parlament schválil, poslanci však vyhoveli pripomienke prezidenta Andreja Kisku a z návrhu vypustili zoznam zakázaných potravín v školských bufetoch. Kiska, ktorý novelu vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie, navrhol zoznam vypustiť preto, lebo ho považoval za neurčitý, nejednoznačný a nezrozumiteľný. Na návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho mala vláda spolu s poslancami pripraviť riešenie problematiky stravovania v školských bufetoch.