Černák o tragédii airbusu: Mohlo ísť aj o moment pomsty

"Tento spôsob samovraždy, keď človek so sebou stiahne k smrti desiatky ďalších ľudí, hovorí o tom, že mohlo ísť aj o moment pomsty. Hovorí to aj o možnej nenávisti voči ľudstvu ako takému," myslí si Pavel Černák, riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Philipa Pinela v Pezinku.

26.03.2015 19:32
psychiater, černak, psychotest, letecké nešťastie Foto: ,
V čase, keď je človek pre samovraždu rozhodnutý, skôr pociťuje úľavu, je to pre neho koniec utrpenia a okoliu sa môže javiť normálne, tvrdí psychiater Pavel Černák.
debata (33)

Zdá sa, že druhý pilot spáchal samovraždu, pri ktorej zahynulo 150 ľudí. Mohlo ísť podľa vás o nejaký skrat alebo dlhšie pripravený čin?
Myslím si, že nemuselo ísť o skrat, ale že toto správanie bolo pravdepodobne výsledkom dlhodobejšieho vývoja osobnosti. Predpokladám, že ľudia, ktorí sú v takýchto pozíciách, prechádzajú náročnými psychologickými testami, ale v tejto chvíli neviem v akých intervaloch. Tiež je možné, že v čase testu sa u neho nemuseli prejaviť výraznejšie patologické prvky. Mohlo ísť teda o vývoj, ktorý nakoniec vyústil do takého hrozného činu. Ale to sú len dohady. Vzhľadom na to, že išlo o mladšieho človeka, do úvahy prichádzajú viaceré možnosti – už spomínaný vývoj osobnosti, latentne prítomné rizikové črty osobnosti, ale nedá sa vylúčiť aj rozvoj duševnej poruchy v užšom zmysle slova, keď mohol konať pod vplyvom závažných psychických príznakov ako napríklad bludy a halucinácie. Pokým nemáme bližšie údaje o tom, kedy prešiel testami, čo sa v nich zistilo, ako jeho správanie vnímalo okolie, je ťažko sa k tomu vyjadrovať. Jestvuje celé spektrum psychických zmien a porúch, ktoré mohli vplývať na takýto spôsob samovraždy, respektíve sebazabitia.

Čo ho mohlo viesť k tomu, že svojím konaním zabil toľko ľudí?
Mohlo to vyplývať z duševnej poruchy, napríklad na základe bludných produkcií. Ale nemuselo ísť o duševnú poruchu – určité typy osobností, keď sa stretnú s nejakým zážitkom zranenia, odmietnutia, poníženia atď., nedokážu žiť s takto narušeným sebaobrazom. Celistvosť osobnosti často s grandióznym vnímaním seba utrpí v dôsledku týchto zranení trhliny a jedno z únikových riešení takejto situácie je samovražedný vývoj. Ale tento spôsob samovraždy, keď človek so sebou stiahne k smrti desiatky ďalších ľudí, hovorí o tom, že mohlo ísť aj o moment pomsty. Hovorí to aj o možnej nenávisti voči ľudstvu ako takému. A keďže sa nemôže pomstiť ľudstvu, tak v jeho predstave je to symbolicky časť ľudstva, ktorú má v tej chvíli v moci.

Dá sa také patologické správanie odhaliť psychotestmi?
To je otázka skôr pre psychológa. V psychologických testoch by sa to rozhodne malo prejaviť. Je však možné, že ak bol testovaný napríklad pred rokom, v testoch sa nemuselo prejaviť niečo nápadné, jeho psychický stav sa však mohol počas roka vyvíjať. Vieme, že samovraždy nesúvisia vždy s prítomnosťou duševnej choroby v užšom slova zmysle. Aj u neho mohlo ísť o samovraždu, ktorá bola výsledkom mechanizmov osobnosti.

Je ťažké odhaliť samovražedné tendencie?
V čase, keď je človek pre samovraždu rozhodnutý, skôr pociťuje úľavu, je to pre neho koniec utrpenia a okoliu sa môže javiť normálne. O to šokujúcejší je potom čin, ktorý vykoná. Utrpenie sa odohráva predtým, v čase uvažovania, zvažovania, hľadania spôsobu. Vtedy si ľudia v okolí môžu všimnúť nejaké zmeny v správaní, reakciách, jeho prežívaní. Verím, že niekedy je naozaj ťažké aj pre blízke okolie odhadnúť, čo sa s človekom naozaj deje. Poznáme celý rad rizikových príznakov a faktorov, ktoré nám pomáhajú identifikovať možný samovražedný vývoj. Rizikoví ľudia a príbuzní by mali tieto otázky konzultovať s odborníkmi. V súvislosti s týmto prípadom sa však vynára ešte jeden závažný moment. Tento strašný čin, pri ktorom zomreli nevinní ľudia, poukazuje na lámanie hraníc aj v tejto tabuizovanej oblasti. Obávam sa, aby sa nestal motívom pre ďalších samovrahov, ktorí svoje nešťastie a trápenie „vykúpia“ spôsobom, ktorým v skutočnosti zabijú nielen seba, ale aj iných.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #správanie #Pilot #letecká havária #psychotesty