Stiahnu lekári výpovede? Čislák sľúbil Žiline nové lôžka i menej nadčasov

Minister zdravotníctva Viliam Čislák sľúbil nespokojným lekárom a sestrám žilinskej fakultnej nemocnice nové lôžka a menej nadčasových hodín.

27.03.2015 19:29
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák
debata (16)

"Nastala zhoda medzi vedením nemocnice a všetkými odborovými organizáciami nemocnice. Interné oddelenie malo už dlhodobo obložnosť vyše 105 percent. Tento týždeň sme urobili analýzu, aká je reálna potreba, a dohodli sme sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá navýši počet lôžok na internom oddelení o desať,“ reagoval minister na situáciu na internom oddelení nemocnice, kde koncom februára dalo štrnásť z 19 lekárov výpoveď práve pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení.

K situácii na jednotkách intenzívnej starostlivosti, kde za posledný týždeň podalo hromadné výpovede pre nezvládnuteľný počet nadčasových hodín 64 zdravotných sestier, povedal: „Od 1. apríla začne nové vedenie pracovať na tom, aby u všetkých pracovníkov nemocnice dochádzalo k minimálnym nadčasovým hodinám. Samozrejme, čo sa týka nadčasových hodín, ktoré boli v minulosti ešte nevyriešené a boli kumulované a prenášané do ďalších mesiacov, budú kompenzované v plnej miere. To znamená finančne alebo čerpaním náhradného voľna.“ V súvislosti s plánovaným znižovaním nadčasových hodín Čislák uviedol, že 1. apríla do nemocnice nastúpia dve nové sestry, dvaja sanitári a jeden záchranár.

Podľa Čisláka príčiny, ktoré spôsobili túto situáciu v žilinskej nemocnici, boli dve. "Prvá príčina vznikla v roku 2011, keď bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik zrušil 34 lôžok v tejto nemocnici a bolo prepustených 70 pracovníkov nemocnice. Čo sa týka druhej príčiny, musím priznať, že je to problém, ako veľakrát býva, v komunikácii. V tomto prípade medzi manažmentom nemocnice a zamestnancami, kedy nastal jednoducho problém. V tejto chvíli musím povedať, že aj v týchto bodoch sme sa dohodli,“ povedal minister s tým, že nemocnicu povedie nový riaditeľ Pavol Drugaj, ktorému budú asistovať nový námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ivan Mačuga a námestníčka pre ošetrovateľskú činnosť Gabriela Tvrdá.

Nový riaditeľ chce vyjsť v ústrety zamestnancom

Nový riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Pavol Drugaj chce vyjsť v ústrety zamestnancom. "Mojou úlohou je teraz stabilizovať situáciu v nemocnici. Vyjsť v ústrety zamestnancom, najmä v záujme poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Takže, v tejto chvíli, ja sa sústreďujem na moje nové úlohy, na riešenia, rozhovory, dialógy, aby táto nemocnica zasa začala slúžiť pacientovi tak, ako má,“ povedal Drugaj. V pondelok sa vedenie nemocnice stretne so sestrami, v utorok s odbormi. „Takže, predpokladám, že v utorok by sme mohli dôjsť k nejakej dohode a k riešeniam, za ktorých by sestry nevstúpili do výpovednej doby. Lebo im začína výpovedná doba 1. apríla,“ dodal riaditeľ. Vo výpovednej lehote zostáva zatiaľ aj 13 lekárov. "Čo sa týka lekárov, tam je začaté riadne výberové konanie na primára interného oddelenia a splníme všetky legislatívne požiadavky, aby bol v riadnom termíne vybraný primár oddelenia, ktorý bude toto oddelenie viesť,“ povedal Pavol Drugaj.

V žilinskej fakultnej nemocnici dalo v piatok 20. marca hromadnú výpoveď 25 zdravotných sestier z centrálnej Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) a v pondelok 23. marca sa k nim pridalo ďalších 39 sestier z oddelenia ARO, traumatologickej JIS a internej JIS. V reakcii na piatkovú hromadnú výpoveď 25 sestier centrálnej JIS riaditeľ nemocnice Štefan Volák pohrozil, že ak nebude mať dosť sestier, centrálnu JIS zatvorí a intenzívnu starostlivosť o pacientov vráti na jednotlivé oddelenia. Minister zdravotníctva Viliam Čislák v sobotu 21. marca vyzval riaditeľa Štefana Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu. Riaditeľ Volák túto výzvu prijal a odstúpil.

Koncom februára dalo štrnásť z 19 lekárov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Primár ukončil pracovný pomer dohodou. Lekári, ktorým od 27. februára plynie dvojmesačná výpovedná lehota, poslali žiadosť o urgentné riešenie situácie aj ministrovi zdravotníctva, regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Lekári sa sťažujú na preplnené a zle vybavené oddelenie. Aktuálne je vo výpovednej lehote 13 lekárov, jedna lekárka výpoveď stiahla.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #žilinská nemocnica #lekári #zdravotné sestry #Viliam Čislák #výpovede