Vzťahy s Kolumbiou nevyužívame naplno, tvrdí Lajčák

Potenciál vzťahov medzi Slovenskom a Kolumbiou stále nie je naplno využitý, zhodli sa šéfovia diplomacií oboch krajín. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák má záujem o rozšírenie vzájomnej spolupráce s Kolumbiou.

28.03.2015 12:15
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.
debata (5)

„Kolumbiu považujeme za blízkeho spojenca a partnera Slovenska i celej Európskej únie a máme záujem o rozšírenie vzájomnej spolupráce,“ uviedol v Bogote počas oficiálnej návštevy Kolumbie minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. „Je len prirodzené, že také dynamické a ambiciózne krajiny, ako sú tie naše, chcú spoločne robiť viac – tak v politickej i ekonomickej oblasti,“ zdôraznil po rokovaní s kolumbijskou rezortnou kolegyňou Maríou Ángelou Holguín Cuellar. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Slovenský rezort diplomacie pripomína, že Kolumbia patrí medzi najsilnejšie a najdynamickejšie rastúce ekonomiky na kontinente a s EÚ má dohodu o zóne voľného obchodu, čo vytvára vhodné predpoklady na zintenzívnenie obchodnej výmeny. Kolumbia v tomto kontexte vidí priestor pre seba vo vývoze kvetín, poľnohospodárskych produktov a kávy. Pre Slovensko je zase zaujímavá oblasť energetiky, nových technológií a inovácií, ako aj obranného priemyslu.

Kolumbia má veľký problém zo zamínovanými územiami v dôsledku dlhoročného konfliktu s povstalcami zo skupiny FARC, s ktorými vláda momentálne vyjednáva o mieri. „Plne podporujeme mierový proces a veríme, že čoskoro prinesie pozitívne výsledky. EÚ je pripravená pomáhať pri realizácii mierových dohôd, keď budú dosiahnuté,“ ubezpečil Lajčák svojich partnerov v Bogote.

Rovnako vyjadril podporu aj integračným aktivitám Tichomorskej aliancie, ktorá okrem Kolumbie združuje Mexiko, Chile a Peru. Lajčák v rozhovore s ministerkou Cuellar diskutovali o konkrétnych skúsenostiach z fungovania regionálnych zoskupení, ako je Tichomorská aliancia či Vyšehradská štvorka. „Spoločne prejavili záujem prehĺbiť praktickú spoluprácu medzi týmito dvoma regionálnymi združeniami,“ uvádza tlačový odbor.

Minister Lajčák sa stretol aj s honorárnym konzulom SR v Medelíne, kolumbijským podnikateľom Jenarom Pérezom Gutiérrez, ktorý si deň pred tým prebral od prezidenta republiky J. M. Santosa ocenenie Najlepší podnikateľ roka 2014. Gutiérrez podniká v mliekarenskom priemysle a spolupracuje na výrobe a dodávkach čističiek odpadových vôd.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vzťahy #kolumbia #Miroslav Lajčák