Ombudsmanka Dubovcová má nové sídlo v centre Bratislavy

Kancelária verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej má nové sídlo na Grösslingovej 35 v centre Bratislavy, kde sídli aj Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SlovakAid) i Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Spoločné sídlo týchto troch organizácií je však len náhodou, uviedol to hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

29.03.2015 16:55
Jana Dubovcová Foto: ,
Ombudsmanka Jana Dubovcová
debata (14)

„SlovakAid je v tejto budove len dočasne, keď dokončia novú budovu na Pražskej ulici, presťahuje sa tam,“ vysvetlil. Hoci táto organizácia podľa neho pomáha aj pri ľudských právach, nie je to čisto ľudskoprávna, ale rozvojová agentúra. Ťažisko svojej práce má v rozvoji. „Čiže pomáha napríklad s rozvojom ekonomiky, infraštruktúry či zdravotníctva,“ doplnil.

Ako na neho nadviazala Zuzana Letková z organizácie SlovakAid, ktorá spadá pod rezort diplomacie, každá z organizácií sídliaca v prenajatých priestoroch na Grösslingovej 35 v centre mesta je samostatným právnym subjektom a rieši inú agendu, resp. inú ľudskoprávnu oblasť. Verejný ochranca práv sa zaoberá právami slovenských občanov, IOM problémami migrantov, a teda osôb zo zahraničia a SlovakAid rozvojovou pomocou predovšetkým v zahraničí, pripomenula. „To, že sme sa stretli v jednej budove, je vec čisto náhodná a nie trvalá, keďže by sme sa mali v priebehu roka sťahovať do nových priestorov,“ potvrdila slová Petra Stana z rezortu. Ako na záver uviedla, obsadenie budovy je plne v kompetencii jej vlastníka, a teda Správy služieb diplomatického zbo­ru.

Presťahovaním sa do štátnej budovy ušetrí kancelária ombudsmanky ročne približne 40-tisíc eur. Ročné náklady na Grösslingovej budú 152 100 eur, v priestoroch na Nevädzovej v bratislavskom Ružinove to bolo 192 100 eur. Nové priestory sú však v porovnaní s terajšími menšie, k dispozícii je aj menej parkovacích miest, no zároveň sa znížia i ceny za nájom priestorov a poskytované služby. Dubovcovej kancelária sa na nájme dohodla so Správou služieb diplomatického zboru. Zmluvu o prenájme na obdobie od 1. marca 2015 do 28. februára 2020 podpísali vedúci Kancelárie verejného ochrancu práv Marián Török a generálny riaditeľ Správy služieb diplomatického zboru Marek Černý 5. septembra minulého roka. Zmluvu ešte v ten deň zverejnili v Centrálnom registri zmlúv. „Po dvanástich rokoch existencie ústavného orgánu má konečne verejná ochrankyňa práv dôstojné a verejnosti ľahko prístupné sídlo,“ uviedol ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsmanka #Jana Dubovcová