Na Slovensku bude opäť fúkať silný vietor, pridajú sa aj snehové prehánky

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na utorok a stredu výstrahy pred vetrom pre celé územie Slovenska.

31.03.2015 10:18
počasie, vietor, dážď, sneženie, prehánky Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Druhý stupeň výstrahy platí pre okresy Rožňava, Gelnica, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 25 až 35 metrov za sekundu. Tento stav má trvať do stredy do približne 20.00 h.

V tom istom čase platí pre ostatné okresy Slovenska výstraha prvého stupňa. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 16 až 24 metrov za sekundu. Meteorológovia vydali tiež výstrahu prvého stupňa pred vytváraním snehových jazykov a závejov vo viacerých okresoch na severnom Slovensku a v severnej časti východného Slovenska. Tento stav má platiť dnes od 10:00 do približne 17:00.

Nízke teploty a sychravé počasie so snehovými... Foto: SHMÚ
počasie, mapa, SHMÚ Nízke teploty a sychravé počasie so snehovými prehánkami. V utorok sa na Slovensku výrazne ochladilo.

V silnom severozápadnom výškovom prúdení postupuje cez Slovensko teplý front frontálneho systému, ktorý je spojený s hlbokou tlakovou nížou so stredom nad severným Nemeckom, neskôr Poľskom. Chladné počasie spojené si silným vetrom sa preto prejaví už v priebehu utorka a bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

V utorok od západu postupne začne pršať, ojedinele sa vyskytnú aj snehové prehánky, dokonca aj v nižšie položených miestach. Na západe sa môžu vyskytnúť aj búrky. Najvyššia denná teplota bude 3 až 9 stupňov Celzia.

Aj streda bude upršaná, na mnohých miestach sa vyskytnú aj snehové prehánky. Denná teplota sa bude pohybovať v rozpätí 7 až 12 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 2 až 7 stupňov.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor #výstraha