Bláznivé počasie. Slnko vystriedalo sneženie

Človek nevie, je to už jar alebo ešte zima? Takúto otázku si podľa klimatológa Pavla Faška kladie teraz mnoho Slovákov.

01.04.2015 07:00
debata (2)

Veď uplynulý týždeň teploty na niektorých miestach dosiahli aj 24 stupňov Celzia, v utorok zas padal dážď so snehom. V stredu zase meteorológovia varujú pred silným vetrom, a to na celom území Slovenska. Tieto výrazné zmeny počasia nie sú podľa Faška na prelome marca a apríla nezvyčajné, no bežnými by ich napriek tomu nenazval.

„Zmeny sú dôsledkom veľmi výrazného severozápadného prúdenia vzduchu a v tomto prúdení sa k nám veľmi rýchlo dostávajú poveternostné fronty. Preto sa tak rýchlo mení počasie aj v priebehu dňa,“ vysvetlil príčiny Faško. V utorok sa napríklad obyvatelia západného Slovenska prebudili do daždivého rána, miestami so snehom. V centre hlavného mesta pršalo a na Kolibe dokonca snežilo. Vytvorila sa aj tenká vrstva snehu a poobede sa oblačnosť zmenšila a na chvíľu zasvietilo slnko. Sneh skomplikoval situáciu na horských priechodoch stredného a severného Slovenska. Bláznivé počasie potrápilo i ostatné štáty v Európe. V Česku pre čerstvo napadnutý sneh kolabovala doprava, došlo k desiatkam dopravných nehôd a ku komplikáciám na diaľniciach.

Charakter počasia sa podľa Faška nezmení ani v stredu a teplota sa nedostane nad desať stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na stredu výstrahy pred silným vetrom. Ten by mal najmä na hrebeňoch hôr na severe Slovenska dosiahnuť rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu. Zasiahne najmä okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Tvrdošín, Námestovo a Žilinu. Silný vietor pocítia aj obyvatelia Banskej Bystrice a Brezna.

„Výstraha silného vetra tiež súvisí s výrazným severozápadným prúdením, pretože tlakové níže, ktoré sa nachádzajú v oblasti Baltického alebo Severného mora, sa prehlbujú a vzniká výrazný tlakový spád medzi azorskou tlakovou výšou na západe a týmito nížami. Vďaka týmto tlakovým rozdielom je u nás ten vietor taký silný,“ priblížil Faško.

Na ostatnom území bude v stredu vietor s rýchlosťou 16 až 24 metrov za sekundu. Pre toto ročné obdobie je takýto vietor bežný, no môže spôsobiť škody.

Okrem vetra varujú meteorológovia aj pred snehovými závejmi a vydali výstrahu prvého stupňa. Snehové jazyky a záveje by dnes mali očakávať najmä obyvatelia na severe a v severnej časti východného Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #slnko #sneženie